16-03-18

PADDENOVERZETACTIE KOKERELLESTRAAT

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

de nachtvorst is voorbij en stilaan stijgt de temperatuur overdag tot boven de tien graden. Regelmatig valt er een fikse regenbui uit de lucht. Dit is het sein voor de amfibieën om te ontwaken uit hun winterslaap en massaal hun voortplantingsplaatsen op te zoeken. En dat is in de Kokerellestraat in Maarke niet anders.

Voor het zesde jaar op rij gaan de buren samen met de leden van de werkgroep rond de Maarkebeekvallei op stap om zo veel mogelijk amfibieën (padden, kikkers en salamanders) van straat te plukken en ze aan de overkant van de straat naar de poel te brengen. Hier zullen ze hun eieren afzetten en zorgen voor het nageslacht en het voortbestaan van de soort.

IMG_4129.JPG

Dit koppeltje padden heeft de oversteek alvast overleefd

Foto: Johan Cosijn

De voorbije drie avonden werden ruim 200 amfibieën gered van de dood door het aanstormende verkeer. Jammer genoeg vielen er ook een aantal verkeersslachtoffers te betreuren. Met de hulp van de buren zullen we er dit voorjaar opnieuw voor zorgen om het merendeel van de amfibieën veilig naar hun voortplantingsplaats te begeleiden.

Alvast bedankt aan alle helpers om deze prachtdieren te redden van een gewisse dood. Binnenkort kunnen jullie hier lezen hoeveel schattige padden, kikkers en salamanders jullie dit jaar hebben gered. 

Met vriendelijke groeten en tot gauw,

Johan     

 

 

08:22 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-18

NIEUWJAARWANDELING IN ELLEZELLES

Voor onze nieuwjaarwandeling trokken we dit jaar de taalgrens over naar Ellezelles. Afspraak op zaterdag 27 januari op de parking in Rue des Grand Prés. Om 14u15 vertrokken we voor een niet alledaagse wandeling van zo'n 9 km in het heuvelend landschap van 'Le Pays des Collines'. Geografisch gezien is dit het landschap van de Vlaamse Ardennen dat doorloopt over de taalgrens. Misschien minder gekend, maar daarom niet minder mooi.

JCO_8581.JPG

Het heuvelend landschap van Le Pays des Colines

Foto: Johan Cosijn

Dankzij de goede voorbereiding van Ludo verliep de wandeling vlot, ondanks een paar modderige stroken. Laarzen was inderdaad een goede keuze, maar de wandelschoenen overleefden het ook.

JCO_8588.JPG

Steile, modderige bospaadjes zijn een vaste waarde tijdens de wandeling

Foto: Johan Cosijn

Halverwege het parcours was er een tussenstop voorzien waar we met genoegen konden proeven van de zelfgemaakte aperitief van Bart. En of het ons gesmaakt heeft!

JCO_8634.JPG

Het zelfgemaakte aperitief deed deugd en gaf ons de nodige kracht om het tweede deel van de wandeling aan te vatten

Foto: Johan Cosijn  

Tijdens de receptie achteraf op de parking genoten we van de lekkere hapjes en drankjes die Michel en Claire hadden meegebracht. Andy kon ons net op tijd vervoegen na zijn cursusdag. Het deed ons allen deugd om samen het glas te heffen op het nieuwe jaar. Maar we kijken alvast uit naar een verwarmde locatie voor de receptie na de nieuwjaarwandeling van volgend jaar, want bitter koud was het er wel.

JCO_8650.JPG

Na de deugddoende wandeling genieten we van de lekkere hapjes en drankjes

Foto: Johan Cosijn

Sommigen stelden voor om tijdens het zomerseizoen opnieuw een wandeling te organiseren. We bekijken de mogelijkheden. Wordt vervolgd dus.

We genoten opnieuw van een geslaagde activiteit. Hartelijk dank aan Ludo voor het uitstippelen van de wandeling in Ellezelles, Bart voor het deugddoende aperitief en Claire en Michel voor de lekkere hapjes en drankjes. En alle anderen natuurlijk voor hun warme aanwezigheid.

Vriendelijke groeten en tot binnenkort,

Johan                

16:44 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-18

BEHEERWANDELING EECKHOUTBOS EN KLEIN EECKHOUT

Tijdens de 'eerste zondag van de maand wandeling' (EZVDMW) van 3 december 2017 bezochten we met de werkgroep het Eeckhoutbos en Klein Eeckhout.

De knoteiken langs de rand van het Eeckhoutbos en de akker zijn mooi uitgeschoten. De bosrand met zeven verschillende inheemse struiksoorten evolueert mooi. Vrijstellen zal wellicht niet meer nodig zijn. We dienen wel de nodige aandacht te besteden aan de oprukkende bramen en de braamstruwelen. Hier zal nog wat werk aan zijn. De knotwilgen langs de rand van het hoger gelegen weiland zijn ook mooi uitgelopen en evolueren goed. We zien het nieuwe bos (natuurlijke verjonging) steeds meer oprukken tussen en door de bramenstruwelen heen. Verder opvolgen is aangewezen.

Tijdens het terreinbezoek aan Klein Eeckhout zagen we dat de poel opnieuw behoorlijk wat water bevat. Dat is een hele opluchting na het droogvallen tijdens de zomer. De waterstand doet het beste verhopen voor de amfibieën die hier tijdens de paddenoverzetactie een tijdelijk onderkomen zullen vinden en waar ze hun eieren kunnen afzetten. De poel zal dienst doen als voortplantingsplaats. De zwarte elzen langs de oever van de Maarkebeek zijn goed gegroeid. De wortels houden de oever stevig bij elkaar. De knotelzen langs de rand met de paardenweide zijn mooi uitgeschoten. Hier en daar mogen de zijtakken op de stam gesnoeid worden. De bosomvorming van populierenbos op een vervallen rabattensysteem naar elzenbroekbos lijkt na zes jaar voltooid. Het resultaat is verbluffend: hoofdzakelijk zwarte els, plaatselijk ook wat wilg en hier en daar een open plek. We zijn benieuwd naar de plantengroei in het voorjaar. Iets om naar uit te kijken!

Op een reeds sterk aangetaste boomstam bemerken we een heel fraai bekermos. Het blijkt kopjesbekermos (Cladonia fimbriata) te zijn. Kenmerken zijn de slanke steel zonder schubjes en vrij bleke bekervormige kop. Ook is de steel duidelijk langer dan de breedte van de beker. We genieten van dit kleine wonder. Zo sloten we het werkjaar af in schoonheid. De uitdrukking 'Dood hout brengt leven in het bos' lijkt hier wel van toepassing!

DSC00560.JPG

DSC00568.JPG

Kopjesbekermos (Cladonia fimbriata)

Foto's: Ludo Bauwens

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan 

21:28 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

KERKUIL IN DE LIFT IN MAARKEDAL

Vorig jaar beleefde de kerkuil een waar topjaar in Maarkedal.

In de nestkast in de kerktoren van Nukerke werd op 2 juni een verlaten nest van kauwen aangetroffen. Deze winter werd de nestkast leeggemaakt, uitgekuist en in gereedheid gebracht voor het volgend broedseizoen.

De nestkast in de kerktoren van Maarke is weggehaald wegens verbouwingswerken aan het Marca. Na het beëindigen van de werkzaamheden zal de nestkast teruggeplaatst worden. Van de werklieden vernamen we dat ze enkele kerkuilen gezien hebben. Dit doet het beste verhopen.

In de kerktoren van Etikhove werden op 5 juni drie jonge kerkuilen gezien in de nestkast. Mogelijks waren het er vier, want op 13 juni werden vier jongen van een ring voorzien door een erkend vogelringer.

In Schorisse zagen we op 5 juni vier grote jongen. Bij het benaderen van de nestkast hoorden we ze 'blazen'. De ouderuil vliegt weg. Er bevindt zich nog één ei in de kast. Op 13 juni worden drie gezonde jongen van een ring voorzien. Eén jong heeft het niet gehaald.

JCO_4910.JPG

De geringde kerkuiljongen poseren gewillig - Foto Johan Cosijn 

Maandagavond 7 augustus werden twee jonge kerkuilen geringd in de kerktoren van de geklasseerde Sint-Petruskerk van Kerkem.

Behalve in nestkasten op kerktorens is er sinds vele jaren een succesvol vrij broedsel van kerkuil bekend in een schuur van en boerderij in Schorisse. Hoeveel jongen er precies zijn is moeilijk te bepalen en ringen is onbegonnen werk. Tijdens de controle op 6 juni zagen we de ouderuil wegvliegen.

Tijdens het bezoek van de kerktorens en tijdens het uitkuisen van de nestkasten worden zoveel mogelijk braakballen meegenomen voor onderzoek. De uilen eten de muizen met huid en haar op en spugen de onverteerbare delen gewoon weer uit. Dit zijn de uilenballen of braakbalen. Een braakbal bestaat uit haren, veren, botten en soms een vogelring. Van de botten is de schedel het meest interessant omdat daarmee de soort kan bepaald worden. Het resultaat van dit pluiswerk geeft een goed zicht op welke muizensoorten er voorkomen in de buurt van de nestaksten.

In Maarkedal wordt de monitoring van de nestkasten voor kerkuil uitgevoerd door de uilenwerkgroep binnen de Werkgroep Maarkebeekvallei. Ook de 45 nestkasten voor steenuil worden jaarlijks gemonitord door de leden van de uilenwerkgroep: Ludo Bauwens, Andy Vanbraband, Mario De Langhe en Johan Cosijn.

JCO_4889.JPG

De mooie tekening op de pennen van de vleugel is reeds goed te zien

Foto: Johan Cosijn 

                     

18:53 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-07-17

BEHEERWERKEN IN DE SCHAMPERIJ

Zaterdag 8 juli werden er beheerwerken uitgevoerd in de Schamperij te Horebeke. De woensdag ervoor was er een pad gemaaid en de zon was uitbundig van de partij: ideale omstandigheden om het hout uit te voeren dat vorige winter werd gezaagd.

JCO_5057.jpg

Het hout werd deskundig gestapeld door de enthousiaste leden van de werkgroep rond de Maarkebeekvallei.

Van links naar rechts: Michel, Ludo, Andy en Angelo

Foto: Johan Cosijn

JCO_5069.jpg

Ludo vervoert de volgeladen aanhangwagens naar de losweg

Foto: Johan Cosijn

JCO_5083.jpg

De volgeladen aanhangwagens wachten op transport

Foto: Johan Cosijn

De voorziene werken duurden toch nog langer dan gedacht maar dankzij de goede samenwerking, de doordachte taakverdeling, de gedrevenheid van iedereen en de goede sfeer in de groep werd alle hout uit de Schamperij weggevoerd. Moe maar voldaan keerden we tegen 19 uur huiswaarts. We genoten weerom van een geslaagde beheernamiddag in de Maarkebeekvallei.

Zomerse groeten en tot binnenkort,

Johan 

19:44 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DE KWIKKERS DOEN HET WEER!

Tijdens het weekend van 24 en 25 juni nam het team 'De Kwikkers' deel aan de tweede editie van Expeditie Natuurpunt. Ludo Bauwens, Andy Vanbraband, Angelo Manhaeghe en Mario De Langhe fietsten 260 km voor het goede doel. De fietstocht ging zaterdagmorgen van start in de Blankaart in Diksmuide en eindigde zondagnamiddag in de Baarbeekvallei in Mechelen. Zaterdagnacht kampeerden we in de boomgaard aan de Boembekemolen in Brakel. De Kwikkers vertrokken samen met hun begeleiders Georges De Rycke en Johan Cosijn vrijdag in de vooravond naar Diksmuide. Er werd voor de deelnemers een boottocht op de Blankaartvijver georganiseerd en die wouden ze niet missen.

DSC_1727.JPG

De Kwikkers en hun coaches zijn klaar voor hun tweede deelname aan Expeditie Natuurpunt

Foto: Betty Collet

DSC_1734.JPG

De tent staat klaar voor de eerste overnachting aan de Blankaart

Foto: Johan Cosijn

DSC_1762.JPG

Avondlijke tocht met de fluisterboot op de Blankaart

Foto: Johan Cosijn

DSC_1767.JPG

DSC_1769.JPG

Het is een frisse en winderige avond - Foto's: Johan Cosijn

Bruine kiek_Johan.jpg

Maar de waarneming van een mannetje bruine kiekendief die de boot minutenlang volgt warmt iedereen op

Foto: Johan Cosijn

DSC_1834.JPG

Zaterdagmorgen: na het ontbijt maken de Kwikkers zich klaar voor de start van de fietstocht

Foto: Johan Cosijn

Na twee tussenstops in het West-Vlaamse heuvelland en in de Avelgemse meersen bereiken de dappere fietsers de camping in de boomgaard aan de Boembekemolen. De begeleiders wachten hen op aan de tent. Na een opfrisbeurt genieten we van een heerlijke maaltijd. We sluiten de avond af met muziek in de tent.

DSC_1887.JPG

Ontbijt aan de Boembekemolen - Foto: Johan Cosijn

Na een deugddoend en versterkend ontbijt maken de Kwikkers zich klaar voor de tweede dag van de fietstocht. Van Brakel over Aalst naar Mechelen. Jammer genoeg moet Mario noodgedwongen de fiets aan de kant laten. Een knieontsteking verhindert hem verder te rijden. Bart Vanden Hautte lost Johan af als begeleider, die wegens familiale verplichtingen moet afhaken.

De tweede dag van de expeditie verliep zonder noemenswaardige hindernissen. Rond 16u45 bereiken de helden van de Maarkebeekvallei de finish in Muizen (Mechelen) waar ze opgewacht worden door hun partners en de leden van de werkgroep rond de Maarkebeekvallei. Fantastisch gedaan mannen! Een topprestatie!

19417387_869172673236600_5702661021582507935_o.jpg

De Kwikkers bereiken na twee dagen de finish in Muizen.

Proficiat mannen! - Foto: Natuurpunt

20170625_193746.jpg

En om de thuisblijver jaloers te maken: een foto met Natalie die het expeditieweekend in goede banen leidde. Foto: Betty Collet

Van links naar rechts: Andy, Angelo, Georges, Natalie, Ludo, Mario en Bart.

Met deze extra-sportieve inspanning zamelden de Kwikkers maar liefst 3767 euro in ten voordele van de projecten in de Maarkebeekvallei. Dit mooie bedrag zal integraal gebruikt worden voor het beheer, de bescherming en de uitbreiding van de natuurgebieden in de Maarkebeekvallei. Bedankt iedereen om ons project de voorbije maanden financieel te steunen. Bedankt iedereen die bijgedragen heeft tot het succes van deze tweede editie. Bedankt beste Kwikkers en begeleiders voor jullie inzet en volharding! Jullie waren weer fantastisch!!!

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan

19:43 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-06-17

SPAGHETTIAVOND ZAAL DE KROON IN HOREBEKE

Zaterdag 17 juni organiseerden de teams De Kwikkers en De Fruitratjes 2.0 een spaghettiavond in zaal De Kroon in Horebeke. Een sponsoravond voor hun deelname aan de tweede editie van Expeditie Natuurpunt. De zaal was te klein om iedereen tegelijkertijd te ontvangen. Daarom werden twee shifts gehouden: om 18u en om 20u. Liefst 170 Natuurpuntleden en sympahtisanten kwamen er lekkere spaghetti eten ten voordele van de twee ploegen die op 24 en 25 juni kiezen voor een fietstocht van 260 kilometer van Diksmuide tot Mechelen. We willen hierbij iedereen nogmaals danken voor jullie aanwezigheid en jullie gewaardeerde steun! Dankzij jullie financiële bijdrage kan er meer natuur beschermd worden in de Maarkebeekvallei (De Kwikkers) en in het Burreken (De Fruitratjes 2.0).

JCO_4945.JPG

De Natuurpuntleden en sympathisanten genoten van een heerlijke spaghetti

Foto: Johan Cosijn 

Wil je de dappere fietsers nog steunen in de laatste week voor de start van de Expeditie dan kan dat via de steunpagina's:


http://expeditienatuurpunt.be/project/6418 
voor De Kwikkers

http://expeditienatuurpunt.be/project/6445 voor De Fruitratjes 2.0 

Bedankt voor jullie gulle bijdrage!

Tot binnenkort!

Johan

13:49 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

PANNENKOEKEN VOOR HET GOEDE DOEL

Wat gaat de tijd snel. De voorjaarsbloeiers zijn reeds lang uitgebloeid en de zomervakantie komt snel naderbij.

Volgend weekend is het zo ver. Op 24 en 25 juni neemt het team 'De Kwikkers' opnieuw deel aan de tweede editie van Expeditie Natuurpunt. Wij kozen voor een fietstocht van 260 kilometer van Diksmuide tot Mechelen. De financiële steun die wij ontvangen wordt integraal geïnvesteerd in het behoud van de natuurgebieden in de Maarkebeekvallei, gelegen in Horebeke, Maarkedal en Oudenaarde.

1483352221aedb3c34dd5d08a8e2e9136cf91684ce.jpg

Het team De Kwikkers is er opnieuw klaar voor - Foto: Betty Collet

Om extra geld in te zamelen voor onze deelname aan de Expeditie Natuurpunt organiseerden we een pannenkoekenbak en -verkoop tijdens de rommelmarkt van zondag 11 juni in Maarke. Er werden die dag maar liefst 750 pannenkoeken gebakken. En of de lekker geurende pannenkoeken smaakten! We kregen alvast veel positieve reacties. Bedankt voor jullie aanwezigheid en jullie gewaardeerde steun! Uiteraard ook een dikke merci voor alle bakkers, inpakkers en verkopers van dienst!

JCO_4852.JPG

De verkoopstand op de rommelmarkt - Foto: Johan Cosijn

JCO_4858.JPG

De pannenkoeken smaakten heerlijk, voor groot en klein!

Foto: Johan Cosijn 

Smakelijke groeten,

Johan

            

11:33 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-01-17

BESTE WENSEN

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

de voltallige werkgroep rond de Maarkebeekvallei wenst jullie allen het allerbeste voor 2017: geluk, voorspoed en bovenal een goede gezondheid! Dat we dit jaar samen opnieuw mogen genieten van mooie momenten van natuurbeleving in de prachtige natuurgebieden in de Maarkebeekvallei en ver erbuiten. We hopen jullie dit jaar opnieuw talrijk te mogen begroeten op onze activiteiten in de Maarkebeekvallei. We heten jullie van harte welkom!

Winterse groeten en tot binnenkort,

Johan namens de werkgroep rond de Maarkebeekvallei  

DSC_67170001.JPG

Winters landschap in de Maarkebeekvallei

Foto: Johan Cosijn

11:45 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

KLEIN EECKHOUT EIND 2016

Vrijdag 30 december 2016: tijdens een terreinbezoek in Klein Eeckhout op de voorlaatste dag van het jaar zagen Ludo en ik dat de poel opnieuw behoorlijk wat water bevatte. De waterstand doet het beste verhopen voor de amfibieën die hier tijdens de paddenoverzetactie in het vroege voorjaar 2017 een tijdelijk onderkomen zullen vinden en waar ze hun eieren kunnen afzetten. De poel zal dienst doen als voortplantingsplaats. De oevers zijn goed begroeid. Hierdoor is de poel goed geïntegreerd in het landschap. De spontane verjonging in de onmiddellijke omgeving van de poel zal de komende jaren goed in de gaten worden gehouden. Verwijderen van struiken en bomen in de rand van de poel moet overtollige bladval vermijden. De bosomvorming van een kaprijp populierenbos op een vervallen rabattensysteem naar elzenbroek lijkt na 5 jaar voltooid. Het resultaat is verbluffend: hoofdzakelijk zwarte els met hier en daar wilg. We zijn benieuwd naar de plantengroei in het voorjaar van 2017!

Winterse groeten,

Johan namens de werkgroep rond de Maarkebeekvallei

 

11:38 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

LAATSTE BEHEERWERKEN 2016

Tijdens de laatste zaterdagen van 2016 (10 en 17 december) werden in de Schamperij de opslag van wilgen, vlier en Gelderse roos afgezet ter voorbereiding van het kappen van de populieren begin 2017. De wilgen die vorig jaar beheerd werden als knotboom werden eveneens afgezet wegens ziekte. Het brandhout werd gestapeld en ligt klaar om op het gepaste tijdstip uitgevoerd te worden. Het kleinere takhout werd deskundig op stapels gelegd verspreid over de twee percelen. Kleine roofzoogdieren kunnen hier een veilige schuilplaats vinden. Zangvogels vinden er een veilige uitkijkpost en kunnen hier even rusten. Tijdens de werkzaamheden kwam er regelmatig een roodborst of winterkoning de nieuwe stapels inspecteren. In het voorjaar of najaar van 2017 komt in de plaats hiervan een gemengde bosrand van inheemse en standplaatsgeschikte struiken. De 7 soorten zullen in twee rijen worden aangeplant. De eerste jaren zullen de struiken in het voorjaar en najaar worden vrijgesteld tot ze stevig boven de kruidlaag uitsteken.

Op 10 december werden de beheerwerken afgesloten met bubbels en lekkere hapjes om te klinken op de verjaardag van Michel. En of het ons gesmaakt heeft! Meer hoeft dit niet te zijn om een vruchtbare en deugddoende werkdag af te sluiten. Bedankt Michel!

DSC_8735.jpg

Samen klinken op de verjaardag van Michel na een verkwikkende werkdag.

Foto: Johan Cosijn 

Zaterdag 17 december eindigden we de beheerwerkdag in het Eeckhoutbos. In de bosrand werden de zomereiken afgezet op zo'n drie meter hoogte om ze verder als knotboom te beheren. Hierdoor zullen de struiken in de bosrand minder beschaduwd worden en zullen de eventuele problemen met overwas op de akker van de aangelande landbouwer tot een minimum herleid worden. De overtollige bramenopslag in de bosrand werd eveneens manueel verwijderd. Hiermee werden de beheerwerken voor 2016 beëindigd. We kijken nieuwsgierig uit naar de resultaten volgend jaar.

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan namens de werkgroep rond de Maarkebeekvallei            

11:19 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-12-16

EXPEDITIE NATUURPUNT

Ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan organiseerde Natuurpunt in het weekend van 25 en 26 juni de Expeditie Natuurpunt. Dat weekend trokken 50 teams op expeditie door de Vlaamse wildernis. Te voet, per fiets of in de kano. Ze zamelden maar liefst € 131.000 in ten voordele van de Vlaamse natuur! De Werkgroep rond de Maarkebeekvallei nam ook deel aan de Expeditie: van Hasselt via Oud-Turnhout naar Mechelen. 

Onder de naam 'De Kwikkers' (naar een recent gebrouwen bier) fietsten Andy, Angelo, Ludo en Mario mee met de (vanwege de hevige stortbuien en overstroomde terreinen) nu reeds legendarische eerste Natuurpuntexpeditie. Johan en Georges begeleidden het team met een oude VW-bus (de Zubry).

We hadden hier maanden op voorhand naar uitgekeken. Voor alle zekerheid vertrokken we vrijdag in de vooravond naar de slaapplaats in Kiewit (Hasselt). De comfortabele tent werd voor de eerste keer opgesteld. Na een verkwikkende douche en een stevig ontbijt vertrokken de vier fietsers zaterdagmorgen vol goede moed aan de avonturentocht.

JCO_9847.jpg

Team 'De Kwikkers': goed uitgerust en vol energie en goede moed klaar voor de start

Foto: Johan Cosijn 

Zaterdagmiddag tussenstop in Huize Ernest Claes te Zichem. De nodige energie opdoen, sanitaire stop en de route nakijken voor de namiddagtocht. Alles verloopt naar wens!

JCO_9859.jpg

Na het middagmaal nog even de route voor de namiddag nakijken.

Foto: Johan Cosijn

Zaterdagavond, eindpunt voor de eerste dag in De Liereman, Oud-Turnhout. Avondeten en overnachting. De voorziene kampeerplek blijkt herschapen te zijn in een drassig hooiland. Georges en Johan hebben langs de Aa-beek een prachtig 'gazon' gevonden bij een riante villa. De eigenaars waren ons gunstig gezind. De zon schijnt voor een poos. Bosbeekjuffer verschijnt langs de oever van de Aa-beek tijdens het reinigen van de fietsen.

IMG_1479.jpg

Bedankt lieve mensen dat we hier onze tent mochten opslaan!

Foto: Johan Cosijn

Zondagmorgen, ontbijt in De Liereman. We maken onze picknick klaar voor onderweg. Start van de tweede dagtrip. De fietsers zijn in supervorm. De begeleiders keren terug naar de kampeerplaats, laten de tent opdrogen voor ze opgeplooid en opgeborgen wordt. Daarna proberen ze samen met de fietsers aan te komen op de middagrustplaats.

Zondagmiddag, Vorselaar, de Schapestal. De picknick wordt aangesproken. Na een deugddoend kopje koffie bij een stukje taart maken de fietsers zich klaar voor de laatste etappe: Mechelen, here we come!

Zondagavond, Muizen (Mechelen), eindhalte voor alle teams, ook voor de kajakkers en de stappers. Natuurpunt wordt 15 jaar. Er is een groot feest met diverse optredens en een lekkere BBQ voorzien. De zon en de partners zijn van de partij. Het feest kan niet meer stuk! We eindigen dit onvergetelijke weekend in de late uurtjes bij het kampvuur: er is er eentje jarig. Er wordt naar muziek geluisterd en gezongen.

Het project bracht uiteindelijk € 3.355,00 euro op! Een oprechte 'dank je wel' aan de 55 gulle schenkers! Jullie bijdrage zal goed geïnvesteerd worden voor de uitbreiding, het beheer en de bescherming van de natuur in de Maarkebeekvallei.

Bedankt ook Andy, Angelo, Georges, Ludo en Mario voor het onvergetelijke weekend! Als er volgend jaar een tweede editie komt zijn we opnieuw van de partij!

De rest van de activiteiten van 2016 verneemt u begin 2017!

Hartelijke groeten en een gezellig en leuk eindejaar,

Johan               

17:50 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-12-16

MAARKEBEEKVALLEI 2016

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

De eerste winterprik is al een paar weken achter de rug. Vrijdag 16 december 2016. Het is nu 17u en pikdonker buiten. De donkerste periode van het jaar. De winter staat voor de deur. De hoogste tijd dus voor een overzicht van de voornaamste activiteiten tijdens de voorbije maanden in de Maarkebeekvallei.

Zondag 22 mei organiseerde Natuurpunt Vlaamse Ardennen een Open Natuurtuindag. Op 5 locaties in de Vlaamse Ardennen kon je de natuur ontdekken in natuurrijke tuinen: doorlopende rondleidingen, ontdek het 'wild' in de tuinen, plantenverkoop, boekenstand, hapjes en drankjes. Voor elke wat wils dus!

In de Maarkebeekvallei stelden Georges en Diane hun natuurrijke tuin open voor het grote publiek. Ze kregen daarbij de hulp en steun van enkele leden van de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei. Het slechte weer kon hen niet weerhouden om er een geslaagde activiteit van te maken. Georges nam het publiek in kleine groepjes mee voor een rondleiding. Nadien was er gelegenheid om in de tent te genieten van een smakelijke pannenkoek en een warme kop koffie of thee. De liefhebbers konden ook proeven van een heerlijke Kwik, het bier van de Maarkebeekvallei. De opbrengst werd gestort voor de Expeditie Natuurpunt en komt ten goede aan de bescherming en de uitbreiding van de natuurgebieden in de Maarkebeekvallei. 

20160522_123427_Hokelbeke.jpg

Zicht op een deel van de tuin en het prachtige woonhuis - Foto: Ludo Bauwens

20160522_163115_Hokelbeke.jpg

Ondanks het slechte weer was de opkomst behoorlijk.

De dapperen werden beloond met een pannenkoek, een kop koffie of thee of een heerlijk Kwikbier

Foto: Ludo Bauwens

20160522_163230_Hokelbeke.jpg

De leden van de Werkgroep van de Maarkebeekvalei aan het werk. Zo kennen we ze het best.

Foto: Betty Collet

Natuur ontdekken begint in je eigen tuin. De oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen is immers veel groter dan de oppervlakte aan beschermde natuurgebieden. Door de natuur in je tuin te helpen, kan je al een groot verschil maken. We wensen jullie alvast veel succes hiermee!

Bedankt aan alle bezoekers, de helpende handen van de leden van de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei en niet in het minst Georges en Diane voor hun gastvrijheid.

Tot volgend jaar met hopelijk beter weer!

Hartelijke groeten,

Johan

               

18:22 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-16

EXPEDITIE NATUURPUNT

De Werkgroep rond de Maarkebeekvallei neemt met het team 'De Kwikkers', genoemd naar het bier (Kwik) dat recent gebrouwen werd, deel aan ExpeditieNatuurpunt!

Het is de bedoeling dat een team van 4 deelnemers een fietstocht van 200 km aflegt op 25 en 26 juni 2016. Teamleden zijn Ludo Bauwens (teamleider), Angelo Manhaeghe, Mario De Langhe en Andy Vanbraband. Ze worden tijdens hun avontuur begeleid door Johan Cosijn, Georges De Rycke en Bart Vanden Hautte. Starten doen we zaterdagmorgen 25/06 in Hasselt (Domein Kiewit). De aankomst ligt in Mechelen (Mechels Rivierengebied) en is voorzien in de loop van zondagnamiddag 26/06. Ons doel: minstens 1.500 euro inzamelen voor de bescherming en de uitbreiding van de natuurgebieden in de Maarkebeekvallei.

Je kan ons steunen via http://expeditienatuurpunt.be/project/1608

Giften vanaf 40 euro geven recht op 45% belastingvoordeel. Vraag een fiscaal attest aan bij je overschrijving.

Alvast hartelijk bedankt voor je gewaardeerde steun!

Men zegge het voort!

Vriendelijke groeten en tot binnenkort,

Johan, namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei

DSC_3289.jpg

De werkgroep aan de 'Ommelozen boom' tijdens de nieuwjaarwandeling

Foto: Johan Cosijn

        

17:11 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-01-16

NIEUWJAARSWANDELING LOUISE-MARIE

De Werkgroep rond de Maarkebeekvallei zette op zondag 10 januari 2016 het nieuwe jaar traditiegetrouw in met een nieuwjaarswandeling. Dit jaar kozen we voor de Muziekboswandeling. We waren om 9 uur afgesproken op de parking aan de kerk van Louise-Marie, La Salettestraat in Maarkedal. We volgen de aangeduide wandeling niet helemaal en maken er een alternatief parcours van ongeveer 8 km van.

De dag er voor had het fel geregend. Laarzen zijn dus aangeraden. Maar die zondag was het droog en de zon scheen onder een staalblauwe lucht. Ideaal wandelweer dus. Meer moet dat niet zijn. We laten het verkeer achter ons en langs trage wegen belanden we al snel in het Muziekbos en lezen het infobordje bij de paalkampeerplaats. Dit zouden we eigenlijk eens moeten uitproberen. We genieten van mooie vergezichten. We verlaten het bos en zetten onze tocht verder langs het beroemde stort van Louise-Marie. Jammer dat hiervoor een vergunning werd verleend. Maar het actiecomité blijft niet bij de pakken zitten. Hopelijk kunnen ze het tij nog keren. Ongeveer halverwege de wandeling houden we even halt om de innerlijke mens te versterken. Ludo heeft een verrassing mee in zijn rugzak. We proeven van een lekkernij: huisbereide sleedoornjenever. Lekker, echt lekker. Dit smaakt naar nog...

JCO_5609.jpg

De huisbereide sleedoornjenever van Ludo is een echte lekkernij.

Foto: Johan Cosijn

Na een tweede proevertje zijn de batterijen voldoende opgeladen om het tweede deel van de wandeling aan te vatten. We bereiken de grens met Ellezelles. Net voor het naambord slaan we rechts af. We genieten ook hier weer van mooie vergezichten. Net voor we weer het bos in gaan bemerkt Ludo een buizerd die geniet van het zonnetje op een tak van een grote eik. Het is een vrij bleek exemplaar. Het verenkleed van deze roofvogel kan nogal variëren, van vrij donkerbruin tot bleek of bijna wit. Deze soort wordt door de Fransen dan ook niet zonder reden 'Buse variable' genoemd. Hij blijft een tijdje poseren voor de groep zodat iedereen hem goed te zien krijgt door de verrekijker.

JCO_5636.jpg

Een bleke buizerd geniet van het zonnetje op de onderste tak rechts, in het midden van de foto

Foto: Johan Cosijn

IMG_3055.jpg

Iedereen kan de buizerd goed bekijken - Foto: Claire Colpaert

Pas wanneer de eerste het pad naar het bos in gaat vliegt hij op en maakt een ommetje om daarna weer in de statige eik te belanden. Een mooie waarneming. Het pad in het bos klimt stilaan en wordt steiler. Op het hoogste punt wordt er gewacht om iedereen de kans te geven om bij te benen en te bekomen van de inspanning.

JCO_5647.jpg

We zijn bijna boven. De groep wacht op de achterblijvers. - Foto: Johan Cosijn

We komen het bos uit ter hoogte van de parking van de Boekzitting. Van hieruit is het niet ver meer. We dalen langs de bosrand geleidelijk aan af en bereiken na enig tijd de parking. We sloten de wandeling in stijl af en klonken met bubbels in het glas op het nieuwe jaar en genoten van de lekkere en gevarieerde hapjes. Bedankt iedereen voor jullie gewaardeerde inzet!

JCO_5658.jpg

De lekkere hapjes werden door iedereen enorm gesmaakt - Foto: Johan Cosijn  

Bij een nieuwjaarsreceptie hoort een streepje muziek. De moderne technologie is ook bij de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei niet vreemd. De muziek werkte aanstekelijk en Georges kon het dan ook niet laten om de dames uit te nodigen ten dans. Dat zorgde voor de nodige vreugde en jolijt!

JCO_5669.jpg

Georges zet de dans in - Foto: Johan Cosijn

Het was een deugddoende wandeling en een gezellige en ontspannende receptie. Zo kunnen we er weer tegen aan in 2016. We kijken er samen met jullie naar uit om er opnieuw een boeiend en leerrijk jaar van te maken!

Hartelijke groeten en tot gauw,

Johan, namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei

   

        

         

16:58 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-16

BESTE WENSEN

Beste vrienden,

namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei wens ik jullie een gezond, gelukkig en voorspoedig 2016!

Een jaar waarin we opnieuw willen werken aan het behoud, de bescherming en de versterking van de natuur en het milieu in de Maarkebeekvallei. We hopen hiervoor op uw gewaardeerde steun te kunnen blijven rekenen. Op regelmatige basis kunnen jullie het resultaat van onze diverse activiteiten volgen via een kort verslag.

Zo werd op zaterdag 14 november 2015 in Klein Eeckhout een amfibieënpoel gegraven op de locatie van de voormalige vispaaiplaats. De poel werd gerealiseerd in het kader van het provinciaal project 'Gestroomlijnd landschap' en werd uitgevoerd in samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA). We willen bij deze dan ook zowel de provincie Oost-Vlaanderen als het RLVA bedanken voor de vlotte en goede samenwerking.

DSC_7098.jpg

De locatie werd ter plaatse nagemeten en aangeduid door Ludo en Andy - Foto: Johan Cosijn

Tijdens de uitvoering van de werken werd nauwlettend rekening gehouden met de voorwaarden vermeld in de stedenbouwkundige vergunning. Tegen de middag was de klus, mede door het deskundige vakmanschap van de kraanman, geklaard. Het resultaat mag gezien worden.

DSC_7143.jpg

De amfibieënpoel is net klaar - Foto: Johan Cosijn

Tijdens een terreinbezoek op de laatste dag van vorig jaar zagen de conservator (Johan) en mede-conservator (Ludo) dat de poel reeds behoorlijk wat water bevatte. De waterstand doet het beste verhopen voor de amfibieën die hier tijdens de paddenoverzetactie in het vroege voorjaar een tijdelijk onderkomen zullen krijgen en waar ze hun eieren kunnen afzetten. De poel zal dienst doen als voortplantingsplaats. Binnenkort kan u hierover meer lezen.

DSC_7286.jpg

De waterstand op de laatste dag van 2015 - Foto: Johan Cosijn

Tijdens die laatste dag van vorig jaar werden ook andere deelgebieden van de Maarkebeekvallei bezocht. In de Schamperij (Horebeke) werden enkele beheeractiviteiten voor deze winter bekeken en werden enkele data afgesproken. Ook hiervan mag u hier binnenkort een kort verslag verwachten.

Dat de temperatuur tijdens de maand december van 2015 abnormaal hoog was hoef ik jullie niet meer te vertellen. De winter is ver weg en de natuur is dan ook het noorden kwijt. Dit was in de centrale gracht van de Schamperij goed te merken. De dotterbloemen stonden reeds volop in blad en een eerste bloem had reeds voorzichtig de kroonblaadjes opengevouwen onder de deugddoende zonnestralen. Normaliter komen die pas open vanaf maart en we kunnen met wat geluk genieten van deze prachtige bloemen tot in augustus.

DSC_7315.jpg

Een eerste bloem opent voorzichtig de kroonblaadjes.

Twee andere zitten klaar om weldra dit voorbeeld te volgen. - Foto: Johan Cosijn

Ik wens iedereen een goede start van het nieuwe (werk)jaar.

Vriendelijke groeten en tot binnenkort!

Johan 

22:47 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-12-15

PRETTIG EINDEJAAR!

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

het voorbije jaar was niet meteen mijn beste op vlak van gezondheid.

Door onvoorziene omstandigheden heb ik noodgedwongen enkele maanden rust moeten inbouwen.  

Bijgevolg was er weinig of geen nieuws van de activiteiten in de Maarkebeekvallei.

Ik wil mij dan ook verontschuldigen dat jullie onvoldoende geïnformeerd werden tijdens het voorbije jaar.

Maar wees gerust, volgend jaar zullen de meeste activiteiten opnieuw aan bod komen op onze blog. 

Ik hoop dat 2016 een betere gezondheid brengt voor mij.

Dit is dan ook mijn voornaamste wens voor jullie allen: een goede gezondheid!

En voor de rest een gelukkig en voorspoedig 2016!

Ik ben er van overtuigd dat we ook volgend jaar opnieuw goed zullen kunnen samenwerken en samen mooie momenten zullen beleven in de Maarkebeekvallei en ver er buiten.        

Tot in 2016!

Hartelijke groeten, 

Johan

18:01 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-15

VERWIJDEREN OVERWAS EN PLAATSEN AFSLUITING HEKKEBRUG

Het bosje aan de Hekkebrug werd in mei 2013 verworven en is daarmee het meest recent aangekochte bosje in de Maarkebeekvallei. Op zaterdag 29 november werd de overwas langs de bosrand verwijderd, zowel langs het fietspad naar Leupegem als langs de gracht naast de twee aanpalende weiden. Het was koud maar open en zonnig weer. Ideaal om dergelijke karwei te klaren.

DSC_2296.jpg

Bij het werken met de kettingzaag primeert steeds de veiligheid, zowel van de zager als de andere helpers

Foto: Johan Cosijn

We kregen die zaterdag de medewerking van 6 leden van de werkgroep: Ludo, Mario, Angelo, Andy, Georges en mezelf. Het was meteen de eerste beheerwerkdag van Andy Vanbraband, die voortaan onze werkgroep komt versterken. Andy werkte reeds mee bij de monitoring en controle van nestkasten van steenuil en kerkkuil en is bijgevolg niet helemaal nieuw voor de groep. We wensen hem alvast hartelijk welkom!     

DSC_2300.jpg

Andy heeft de handen vol - Foto: Johan Cosijn

Tijdens de werkzaamheden wordt toch altijd de nodige aandacht besteed aan natuurbeleving. In het winterse kale bos viel deze dikke stam van klimop op naast de grote stam van een eik. Hoe oud zou deze klimopstengel wel niet zijn?

DSC_2592.jpg

Mooie vervlochten oude stam/stengel van klimop

Foto: Johan Cosijn

Zoals steeds maken vele handen het werken licht. Tegen de middag was de klus dan ook geklaard.

Zaterdag 27 december stond de laatste klus van het jaar op het programma. Langs de bosrand diende de oude afrastering met prikkeldraad verwijderd te worden en vervangen te worden door nieuwe palen en een gladde draad. Die dag mochten we opnieuw op de medewerking van 6 leden van de werkgroep rekenen. Michel kwam vandaag Mario vervangen. Het had die nacht hevig geregend en het niveau van de Maarkebeek was dan ook serieus gestegen. De beek trad ter hoogte van de Hekkebrug net niet buiten haar oevers.

DSC_2593.jpg

Ter hoogte van de Hekkebrug is de Maarkebeek sterk gezwollen en treedt net niet buiten haar oevers

Foto: Johan Cosijn

De kastanjehouten palen worden met de hulp van een zware metalen manuele heipaal in de grond gedreven. Een jobke waar je het snel warm van krijgt. En dat mag wel bij dit koude regenweer.

DSC_2604.jpg

Ludo en Georges zijn klaar om de paal de genadeslag toe te brengen.

Angelo en Andy kijken toe en zien dat alles goed is.

Foto: Johan Cosijn

DSC_2608.jpg

De palen zijn geplaatst, blijft enkel nog de draad spannen en bevestigen

Foto: Johan Cosijn

Onder het motto 'samen sterk' en 'nie pleujen' is de nieuwe afrastering nog voor de middag geplaatst. Deze kan het nog wel een tijdje uithouden. Er bleef zelfs nog tijd over om het plantsoen in de bosrand langs het Eeckhoutbos, kant Eikenberg, vrij te stellen. Na een klein uur was de strijd met de bramen gestreden. Hier moeten we sneller terugkeren. Maar dat is voor in 2015. Bedankt iedereen voor de goede samenwerking in 2014!

Namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei wens ik jullie allen een gelukkig, gezond en voorspoedig 2015!

En daarnaast ook rust en tijd. Rust voor jezelf en tijd voor anderen. Of omgekeerd.

We hopen dat jullie volgend jaar even talrijk en even enthousiast de ontwikkelingen in de Maarkebeekvallei zullen blijven volgen.

Warme groeten,

Johan, namens de werkgroep rond de Maarkebeekvallei.

18:13 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

KNOTTEN GEVAARLIJKE WILG SCHAMPERIJ

Na enkele stormachtige herfstdagen en een omgevallen tak zagen we ons genoodzaakt de knotwilg in de Schamperij om dringende redenen en uit veiligheidsoverwegingen te knotten. We deden hiervoor beroep op een ervaren boomklimmer en boomverzorger uit Schorisse, namelijk Peter Vosters. Hieronder een korte impressie van de verrichte werkzaamheden met assistentie van Ludo Bauwens en mezelf.

DSC_2340.jpg

Uitgangssituatie

DSC_2353.jpg

Safety first!

DSC_2385.jpg

Hoog en droog

DSC_2415.jpg

Het voorlaatste 'loodje'

DSC_2417.jpg

Kant en klaar - Foto's: Johan Cosijn

Knap en vakkundig werk. Het resultaat mag gezien worden! Voortaan zal deze wilg ongeveer om de zeven jaar geknot worden om dergelijk achterstallig knotbeheer te voorkomen. Meer info: http://www.vosters-boomverzorging.be/wie.html

Vriendelijke groeten en tot binnenkort,

Johan   

16:33 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

PLANTENINVENTARISATIE SCHAMPERIJ

Tijdens de planteninventarisatie met Henk Coudenys op 1 november in de Schamperij was het nog steeds (zeer) zacht weer. De bereklauw stond voor de tweede keer in bloei en kreeg volop bezoek van zweef- en andere vliegen. Ook de Gelderse roos genoot een tweede bloei terwijl onderaan reeds rijpe rode bessen hingen. Uitzonderlijke weersomstandigheden toch.

DSC_1969.jpg

Bereklauw in bloei - Foto: Johan Cosijn

DSC_1987.jpg

Zowel verse bloemen als rijpe vruchten op dezelfde struik van Gelderse roos

Foto: Johan Cosijn

Het is opvallend hoe de plantengroei en de natuur zich op amper 8 maanden tijd ontwikkeld heeft. Dit belooft voor de toekomst van het natuurreservaat.

DSC_1972.jpg

Spontane natuurontwikkeling na de populierenkap begin maart - Foto: Johan Cosijn

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan

15:32 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

AFVOEREN MAAISEL OPEN PLEK PLANTERIJ

Op zaterdag 18 oktober werd in de namiddag het maaisel afgevoerd op de open plek in natuurreservaat de Planterij. De week er voor werd de open plek gemaaid door de terreinploeg van Natuurpunt. De Werkgroep rond de Maarkebeekvallei zorgde voor de afvoer zodat de open plek weer een beetje voedselarmer werd. Dit om plantensoorten die graag in een voedselarm milieu vertoeven een kans te bieden zich te vestigen en zich te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat deze open plek zich kan op termijn kan ontwikkelen tot een mesofiel grasland. Een grondige inventarisatie volgend voor- en najaar moet duidelijk maken hoe ver het staat met de ontwikkeling naar dit natuurdoeltype. Het afvoeren van het maaisel gebeurt manueel met riek, hooivork en kruiwagen.

DSC_1796.jpg

Het maaisel wordt manueel afgevoerd met hooivork en kruiwagen

Foto: Johan Cosijn

We hadden geluk met het weer die zaterdag. Niet zomaar een zomerse namiddag, maar de warmste 18 oktober sinds het begin van de weermetingen in 1833. En toch zijn er nog steeds medemensen die beweren dat er niets aan de hand is met het klimaat en dat de klimaatsverandering een verzinsel is van 'de groenen' om meer aandacht te vragen voor de problematiek van natuur en milieu. Begrijpe wie begrijpen kan...

En omdat de hooivork niet altijd kan gespannen staan werd er onder de zomerse omstandigheden af en toe een rustpauze ingelast. Tijdens deze welverdiende pauzes werd er bijgepraat en al eens een lol verteld bij een frisse pint of frisdrank. Meer moet dit niet zijn.

DSC_1785.jpg

Op tijd en stond werd er gepauzeerd om bij te praten en te genieten van een welverdiende frisse pint of frisdrank

Foto: Johan Cosijn

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan

14:48 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

GEZINSWANDELING SCHAMPERIJ EN PLANTERIJ

Ter voorbereiding van de gezinswandeling werd op 6 september een wandelpad gemaaid zodat een mooie lus doorheen het natuurreservaat kon gemaakt worden. De deelnemers zullen weerom niet te klagen hebben. Met oprechte dank aan Ludo voor de geleverde inspanning.

DSC_1181.jpg

Ludo in volle actie tijdens het maaien van het wandelpad - Foto: Johan Cosijn

DSC_1185.jpg

Het resultaat mag gezien zijn - Foto: Johan Cosijn

Het is de eerste wandeling na de kaalkap van populieren die hier in maart plaats vond. Het is merkwaardig hoe de natuur zich binnen een half jaar ontwikkeld heeft. Dit geeft hoop voor de toekomst en de verdere ontwikkeling van het gemengd loofbos op vochtige bodem hier in de Schamperij. De deelnemers genoten van het zomers weer deze namiddag. Tijdens de wandeling zagen we vanop het wandelpad o.a. boomvalk en torenvalk en hoorden de typische roep van groene specht. In de Planterij werd er halt gehouden bij de amfibieënpoel en de open plek op de zuidgerichte berm.

DSC_1252.jpg

Bij de amfibieënpoel werd even halt gehouden - Foto: Elisa Cosijn 

De waarneming van kleine vuurvlinder was een aangename verrassing. Bij het verlaten van het natuurreservaat liet en buizerd zich lange tijd bekijken terwijl hij zich met wijd opengesperde vleugels liet meedrijven op de stijgende warme lucht (thermiek). Op een akker zagen we tussen de maisstoppel een koppel witte kwikstaart met vier jongen. De 22 deelnemers hebben genoten van een deugddoende zomerse herfstwandeling in het prachtig landschap van de Maarkebeekvallei. Meer moet dat niet zijn.

Vriendelijke groeten en tot binnenkort,

Johan

11:37 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-12-14

OLIFANTSRUPS IN SCHAMPERIJ

Tijdens de beheerwandeling van zondag 10 augustus ontdekten we met de werkgroep toch wel een heel bijzondere rups. De tot 8 cm lange bruine rups wordt olifantsrups genoemd en trekt bij verstoring zijn kop iets in en beweegt dan zijn 'nek' heen en weer. Door de oogachtige niervormige vlekken en de spits toelopende 'kop', eigenlijk de voorzijde van het lichaam, lijkt hij nu wat op een slang. De rups foerageert 's nachts maar komt op mooie dagen soms ook tevoorschijn om op een stengel te rusten en valt dan goed op. We zagen die voormiddag minstens vijftien exemplaren. Allen zaten ze op harig wilgenroosje, hun favoriete waardplant. De rups komt echter ook voor op walstro en springzaad.

DSC_1084.jpg

Olifantsrups - Foto: Johan Cosijn  

Rupsen die op zoek zijn naar een plaats om zich te verpoppen, vallen op door hun grootte en door de opvallende oogvlekken. Na verpopping ligt de oranjebruine cocon in een holletje in de grond. De soort overwintert als pop in de strooisellaag. De vlinder noemt Groot avondrood (Deilephila elpenor) en vliegt van half mei tot begin september in één, soms twee generaties. De voorvleugellengte varieert van 28 tot 33mm. Groot avondrood is een vlinder uit de familie pijlstaarten (Sphingidae). De vlinder is goed herkenbaar aan de roze met olijfgroene voorvleugel met enkele strakke diagonale lijnen en de roze met zwarte achtervleugel. Op het olijfgroene borststuk bevindt zich een tamelijk scherp afgetekend rozerood lijnenpatroon dat zich voortzet in een lengtestreep over het achterlijf. Er is geen verschil tussen het mannetje en het vrouwtje en er is weinig variatie in kleur en tekening.

JCO_5201.jpg

Groot avondrood - Foto: Johan Cosijn

De vlinders worden overdag soms rustend op de waardplant gevonden. Ze vliegen vanaf de schemering en foerageren al vliegend op kamperfoelie en op andere planten met buisvormige bloemen. Ze komen op licht. Wij waren alvast heel tevreden met deze mooie waarneming.

Vele groeten en tot binnenkort,

Johan           

22:25 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-08-14

ERG ZELDZAME ORCHIDEE BLOEIT OOK IN DE MAARKEBEEKVALLEI

In het Natuurbericht 'Eerste vondst Paarse wespenorchis in Vlaanderen', uitgegeven door Natuurpunt op woensdag 6 augustus 2014, kon je lezen dat in Bos t' Ename, een natuurgebied vlak bij Oudenaarde dat beheerd wordt door Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), Paarse wespenorchissen werden ontdekt. Het gaat om de eerste officiële vondst in Vlaanderen en Nederland ooit. De orchideeënsoort is in heel Europa zeldzaam. Natuurpunt roept op om de rest van augustus en begin september uit te kijken voor deze bijzondere soort.

De orchidee bloeit in augustus met matte, pistachegroenkleurige bloemen, die naar het einde toe een beetje roze kleuren. Zoals haar naam aangeeft wordt de Paarse wespenorchis bestoven door wespen. De soort is in heel België beschermd. In Wallonië is ze 'bedreigd' en staat ze op de Rode Lijst.

JCO_0815.jpg

Matte, pistachegroenkleurige bloemen, die naar het einde toe een beetje roze kleuren.

Foto: Johan Cosijn

Ook in een bos in de Maarkebeekvallei, op 2,5 km van Bos t' Ename, werd de orchideeënsoort vorige maandag ontdekt door Ludo Bauwens en Johan Cosijn tijdens de controle/monitoring van de nestkasten voor Eikelmuis. Het betreft een klein aantal van eenstengelige exemplaren. Dat zou er kunnen op wijzen dat de vestiging hier recenter is. Een heuglijke gebeurtenis en een mooie beloning voor de jarenlange inzet van de vrijwilligers van de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei!

DSC_0937.jpg

De stengel en de bladeren zijn vooral in het begin duidelijk paars en zijn veel smaller en kleiner dan die van de Brede wespenorchis.

Foto: Johan Cosijn 

Blijft de vraag of de Vlaamse vindplaatsen uniek zijn, dan wel of de soort over het hoofd wordt gezien. Wellicht wordt de soort soms aangezien als Brede wespenorchis, die zeer algemeen is in onze regio. Natuurpunt wil dan ook oproepen om tijdens de rest van augustus en begin september uit te kijken naar exemplaren van de Paarse wespenorchis, zeker in de Vlaamse Ardennenbossen. Dat is wel opletten geblazen, want vooral de nog niet bloeiende exemplaren van de Paarse wespenorchis vallen zeer weinig op in vergelijking met de Brede wespenorchis. De stengel en de bladeren van de Paarse wespenorchis zijn vooral in het begin duidelijk paars en de bladeren zijn veel smaller en kleiner dan die van de Brede wespenorchis.

Het volledige Natuurbericht van woensdag 6 augustus 2014 kan je lezen op http://www.natuurbericht.be/?id=12701&Eid=8472 Veel leesplezier!

Vriendelijke groeten en tot binnenkort,

Johan Cosijn, namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei 

 

11:24 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-05-14

GESLAAGDE PADDENOVERZETACTIE

De werkgroep rond de Maarkebeekvallei (Natuurpunt afdeling Vlaamse Ardennen) organiseerde dit voorjaar voor het tweede jaar op rij een paddenoverzetactie langs de Kokerellestraat in Maarke. De overzetactie kwam tot stand op verzoek van enkele enthousiaste omwonenden en met de medewerking van JNM Vlaamse Ardennen. De actie werd gecoördineerd door Ludo Bauwens (werkgroep rond de Maarkebeekvallei).

Samen met de omwonenden en geïnteresseerden werd een wachtbeurt opgemaakt, zodat iedere avond van de week de overzetactie kon doorgaan. Zo werden dit voorjaar 580 padden, 38 bruine kikkers, 2 alpenwatersalamanders en 1 vinpootsalamander veilig de straat overgezet. Vorig jaar lag het aantal beduidend hoger: 872 padden, 71 bruine kikkers, 2 alpenwatersalamanders en 2 vinpootsalamanders. Misschien heeft de voorbije zachte winter hier iets mee te maken. Wie zal het zeggen? Jammer genoeg kon ook dit jaar niet ieder overstekend amfibie gered worden.

Hartelijk dank aan alle vrijwilligers die elke avond de padden, kikkers en salamanders veilig de Kokerellestraat hielpen oversteken. We hopen alvast jullie allen volgend jaar terug te zien voor onze derde paddenoverzetactie.

Hoopvolle groeten,

Johan

DSC_5623.jpg

De buren van de Kokerellestraat en leden van de werkgroep rond de Maarkebeekvallei - Foto: Betty Collet

DSC_5630.jpg

De creatieve jeugd van de Kokerellestraat maakte dit opvallend bord.

Een terechte waarschuwing voor de automobilisten.

Foto: Johan Cosijn   

DSCN9750.jpg

Enkele van de geredde padden en kikkers: een gezellig kwakende bende.

Foto: Johan Cosijn

 

           

23:14 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-14

NIEUWJAARSWANDELING ETIKHOVE

Op 12 januari zette de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei het nieuwe jaar in met een Nieuwjaarswandeling in Etikhove. We hadden afgesproken in de buurt van de Bossenaremolen. Het had vanmorgen eindelijk een beetje gevroren. Zou het dan toch nog winter worden? De zon scheen onder een staalblauwe lucht: ideaal wandelweer. Dit zorgde voor heel wat mooie vergezichten met berijmde glooiende weilanden afgeboord met kleine landschapselementen: knotbomenrijen en houtkanten en beboste heuvels. Het typische landschap van de Vlaamse Ardennen. 

DSC_4768.jpg

Panoramisch zicht vanaf Taaienberg - foto: Johan Cosijn

We ploeterden langs de spoorweg door een zeer modderig pad met diepe tractorsporen. Hoe dit hier kan en mag: 't is godgeklaagd. Na enkele flinke korte klimmetjes en een doortocht van een prachtige holle weg hadden we plots weer zicht op de Bossenaremolen. Na een laatste lange zacht hellende klim stonden we oog in oog met de houten staakmolen. We sloten de wandeling op waardige wijze af en klonken gezamenlijk op het nieuwe jaar en genoten van de lekkere hapjes en drankjes. Tijdens de receptie ontpopte Betty zich weliswaar, tot ieders vreugde en jolijt, als 'stand-up-comedian'. Meer moet dat niet zijn.

DSC_4797.jpg

DSC_4819.jpg

DSC_4823.jpg 

Samen klinken op 2014 - foto: Johan Cosijn 

Het heeft ons allen heel veel deugd gedaan. Zo kunnen we er weer tegen aan voor het nieuwe jaar.

We kijken er naar uit om er opnieuw een boeiend en leerrijk werkjaar van te maken.       

Hopelijk tot gauw.

Hartelijke groeten,

Johan, namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei

 

Wie meer informatie wil over de Bossenaremolen kan hiervoor terecht op volgende link:

     

17:09 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-01-14

HET ALLERBESTE VOOR 2014!

Beste vrienden en vriendinnen van de Maarkebeekvallei,

in naam van de werkgroep wens ik iedereen een voorspoedig en gezond 2014!

Een jaar vol natuurbeleving in of (ver) buiten de Maarkebeekvallei.

Om het jaar alvast goed te starten stellen Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus, JNM Vlard en werkgroep Bos t'Ename 'De Nieuwe Wildernis' voor. Deze spectaculaire film over natuur van bij ons zal vertoond worden op woensdag 29 januari 2014 om 20u00 in zaal De Woeker, Woeker 3 te Oudenaarde. Kaarten kosten 4,00 euro voor Natuurpuntleden en 5,00 euro voor niet leden. Kaarten kan je kopen bij de bestuursleden. Dus ook bij mij op 055-30 98 10 of via johan.cosijn@telenet.be Meer info: www.vlaamseardennenplus.be Mis deze unieke gelegenheid niet!

We kijken samen met jullie uit naar een boeiend en natuurrijk nieuw jaar!

Hartelijke groeten namens de werkgroep,

Johan

DSC_3605.jpg

Zicht op de Maarkebeekvallei en Bossenareheuvel

Foto: Johan Cosijn

11:49 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-05-13

Onderhoud poelen Longkruidbosje boven Ladeuze

Op 2 februari kregen de amfibieënpoelen in het Longkruidbosje boven Ladeuze hun jaarlijkse onderhoudsbeurt. De salamanderpoeltjes werden uitgediept en waar nodig werd de instroom van bronbeekwater opnieuw verzekerd. De poelen zijn opnieuw in orde en wachten geduldg op de eitjes en larven van salamanders en kikkers. Maar ook andere waterdieren zijn uiteraard meer dan welkom.

DSCN96750001.JPG

Ludo in volle actie bij het uitdiepen van één van de poelen - Foto: Johan Cosijn

Enkele omgevallen bomen maakten dat we moeilijk bij de poelen konden komen. Daarom werden enkele stammen opengezaagd zodat de doorgang gevrijwaard blijft. Tijdens beheerwerken met de kettingzaag wordt er steeds de nodige aandacht aan veiligheid besteed: zaagbroek, handschoenen, helm, koptelefoon,... Geen overbodige luxe, maar levensnoodzakelijk!

DSCN96860001.JPG

Tijdens het werken met de kettingzaag draagt Luc de verplichte veiligheidskledij

Foto: Johan Cosijn

Tijdens het uitdiepen van de poelen in het Longkruidbosje werd het duidelijk dat de voorjaarsbloei dit jaar wat later zal zijn. Door het aanhoudende winterweer heeft de plantengroei een achterstand van zowat 3 à 4 weken. We zullen dus nog wat moeten wachten op de bloemenpracht van dotterbloem, daslook, slanke sleutelbloem, gevlekt longkruid, gele dovenetel, bosanemoon en wilde hyacint. Bosbingelkruid was al volop aanwezig maar stond nog niiet in bloei.

Hopelijk wordt het snel lente...

17:47 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Populieren gekapt in Eeckhoutbos

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

na de veel te lange winter is het eindelijk lente, al is dat voorlopig heel voorzichtig en niet echt overtuigend. Hopelijk komt daar snel verandering in en wordt het vlug zonnig en warm. Intussen is het de hoogste tijd om jullie in 'telegramstijl' een overzicht te geven van wat er zoal gebeurde in de Maarkebeekvallei tijdens de eerste vier maanden van 2013.

De eerste weken van januari werden, zoals voorzien in het beheerplan/erkenningsdossier, de populieren gekapt in het Eeckhoutbos op het perceel dat langs de Eikenberg gelegen is. De populieren werden gekapt met behoud van zoveel mogelijk bomen en struiken die zich in de loop der jaren spontaan hebben gevestigd. Gewone essen en zwarte elzen werden afgezet en zullen spoedig als hakhout weer opschieten. Langs de buitenkant van het perceel hebben zich behoorlijk wat zomereiken gevestigd. Via spontane verbossing en eventueel beperkte aanplant van toekomstige zaadbomen kan dit perceel de komende jaren evolueren naar een gevarieerd en gemengd loofbos en een florarijk vorjaarsbos.

JCO_05460001.JPG

Met een kraan op brede rupsbanden worden de gevelde populierenstammen door de boomkapper deskundig gestapeld langs de Eikenberg - Foto: Johan Cosijn

JCO_06570001.JPG

Binnen enkele dagen zullen de populieren worden opgehaald. Door het koude vriesweer werd zo weinig mogelijk schade aan de akker berokkend.

Foto: Johan Cosijn

Op 2 maart werd er een bosrand aangeplant tussen de akker en het gekapte perceel. Zeven soorten inheemse struiken (Gelderse roos, hazelaar, veldesdoorn, meidoorn, sleedoorn, hondsroos en sprokehout) en enkele exemplaren van wilde appel en wilde mispel werden door de leden van de werkgroep met veel zorg en overgave aan de bosgrond toevertrouwd. Er werd geopteerd om zoveel mogelijk autochtoon plantmateriaal van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen te gebruiken. De twee rijen struiken moeten een geleidelijke en zachtere overgang vormen tussen het akkerland en het bos. Via bosrandbeheer wordt gepoogd om met kleine ingrepen de biodiversiteit aan flora en fauna in het bos aanzienlijk te verhogen. De bloeiende struiken zullen fungeren als nectarbron en de besdragende struiken en de vruchtdragende bomen zullen voedsel bieden aan tal van soorten (o.a. twee vlindersoorten: sleedoornpage en grote vos en een zoogdier: eikelmuis worden als doelsoorten beoogd). En ook tal van vogelsoorten zullen hiervan een besje meepikken.

DSCN97070001.JPG

Ludo en Mario planten met veel zorg en toewijding de bosrand aan. Foto: Johan Cosijn

DSCN97110001.JPG

Langs de kant van weide werden een tiental wilgenpoten aangeplant die zullen beheerd worden als knotwilg

Foto: Johan Cosijn

  

16:37 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-12-12

Beheerwerken Schamperij

Op deze laatste dag van 2012 een laatste berichtje voor dit jaar uit de Maarkebeekvallei.

Zaterdag 1 december werden de beheewerken van vorig weekend in de Schamperij voltooid. Het hout van de wilgen werd verder opgeruimd en uitgevoerd en de oude knotwilg aan de toegang van het natuurgebied werd deskundig geknot. Zoals steeds werd de nodige en noodzakelijke aandacht besteed aan de veiligheid tijdens het werken met de kettingzaag.  

DSCN94380001.JPG

Ludo draagt tijdens het knotten - zoals steeds bij het werken met de kettingzaag - een veiligheidsbroek, handschoenen, helm en hoofdtelefoon - Foto: Johan Cosijn

DSCN94440001.JPG

Het resultaat mag gezien zijn - Foto: Johan Cosijn

De laatste stapels hout van de vorige week afgezette wilgen worden afgevoerd. Luc doet opnieuw beroep op zijn 'motoculteur' en ook deze keer laat hij ons niet in de steek. De aanpalende landbouwer gaf ons bereidwillig toestemming om over zijn weiland te rijden, waarvoor dank.

DSCN94510001.JPG

Moe maar tevreden keren Luc en Ludo terug - Foto: Johan Cosijn  

DSCN94540001.JPG

Al het materiaal is mee samen met de laatste lading hout. En of het hen deugd heeft gedaan!

Foto: Johan Cosijn

 

Namens de werkgroep rond de Maarkebeekvallei wens ik jullie een fijn eindejaar en het allerbeste voor 2013!

Tot volgend jaar met opnieuw boeiende verhalen over het reilen en zeilen in de Maarkebeekvallei.

Hartelijke groeten,

Johan   

    

    

17:16 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |