05-01-14

HET ALLERBESTE VOOR 2014!

Beste vrienden en vriendinnen van de Maarkebeekvallei,

in naam van de werkgroep wens ik iedereen een voorspoedig en gezond 2014!

Een jaar vol natuurbeleving in of (ver) buiten de Maarkebeekvallei.

Om het jaar alvast goed te starten stellen Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus, JNM Vlard en werkgroep Bos t'Ename 'De Nieuwe Wildernis' voor. Deze spectaculaire film over natuur van bij ons zal vertoond worden op woensdag 29 januari 2014 om 20u00 in zaal De Woeker, Woeker 3 te Oudenaarde. Kaarten kosten 4,00 euro voor Natuurpuntleden en 5,00 euro voor niet leden. Kaarten kan je kopen bij de bestuursleden. Dus ook bij mij op 055-30 98 10 of via johan.cosijn@telenet.be Meer info: www.vlaamseardennenplus.be Mis deze unieke gelegenheid niet!

We kijken samen met jullie uit naar een boeiend en natuurrijk nieuw jaar!

Hartelijke groeten namens de werkgroep,

Johan

DSC_3605.jpg

Zicht op de Maarkebeekvallei en Bossenareheuvel

Foto: Johan Cosijn

11:49 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-10

Drukke voorjaarsactiviteiten

Het voorjaar is meestal een drukke periode. Dit jaar was het in de Maarkebeekvallei niet anders, mede door tal van lopende projecten. Het begon al vroeg in het voorjaar met het inventariseren van de amfibieënpoelen waarbij vooral de Alpenwatersalamander werd genoteerd en in mindere mate de Vinpootsalamander.

JCO_Alpenwatersalamander_poel_Ganzenberg_24-04-2010

Mannetje Alpenwatersalamander - Foto Johan Cosijn

Nadien eiste het Eikelmuisproject in samenwerking met de Zoogdierenwerkgroep, het Steenuilproject in samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en het Kerkuilproject in samenwerking met de Kerkuilenwergroep al onze aandacht op. Nestbakken moesten vervangen of bijgeplaatst worden en gecontroleerd worden. Alle gevens worden nauwkeurig bijgehouden op fiches en thuis verwerkt in tabelletjes. Elke locatie wordt op kaart aangeduid en alle informatie wordt doorgegeven aan de diverse projectverantwoordelijken. Voorwaar een hele klus. De controles verliepen vlot en met wisselend succes. Met dank aan Luc en Ludo die het leeuwenaandeel van die taken voor hun rekening namen. 

Vervolgens waren we benieuwd of het koppeltje Torenvalk dit voorjaar opnieuw de weg zou vinden naar de nestbak in de Planterij. En jawel, het mannetje was al vroeg in het voorjaar dikwijls te zien in de buurt van de nestbak. Dit deed het beste verhopen. Wat later bleek dat het koppeltje de nestbak had uitverkoren om er hun kroost in groot te brengen. Bij een controle op 2 juni bleek aan de voet van de Gewone es een klein, wit, donzig bolletje te zitten. Een kuiken was uit het nest gesukkeld. Verstoten en over boord geduwd? Luc en Ludo gingen op zoek naar een ladder in de buurt en zetten het donskuiken terug in de nest bij de 4 andere donskuikens.

torenvalk 0140001

Donzig Torenvalkkuiken - Foto Ludo Bauwens

Zaterdag 5 juni werden de jonge Torenvalken geringd door Walter Roggeman. Hij werd hierbij geassisteerd door Ludo en Luc. Walter is behalve voorzitter van Natuurpunt vzw ook een zeer ervaren ringer die reeds jarenlang vogels ringt in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, bij sommigen misschien beter bekend als het KBIN, het museum met de befaamde skeletten van de Iguanodons. Walter ringde met kennis van zaken de vijf jongen. Zo kan verspreiding, verplaatsing en leeftijd nagegaan worden bij een eventuele terugvangst. Bedankt Walter.

torenvalkkastdag 0080001
Walter Roggeman aan het werk - Foto Ludo Bauwens

torenvalkkastdag 0100001
Luc zet het geringde jong terug in de nestbak - Foto Ludo Bauwens

Bij een bezoek aan het natuurgebied op 14 en 15 juni waren de jongen mooi uitgegroeid en bijna klaar om het nest te verlaten. Drie mooi bepluimde kopjes kwamen nieuwsgierig piepen door de opening van de nestbak. Twee jongen hebben het niet gehaald. Vermoedelijk door te kort aan voedsel. Vijf jongen groot brengen is voowaar een hele klus. Hopelijk vinden de drie jonge Torenvalken hun weg in de Maarkebeekvallei en komen ze er op hun beurt tot broeden. We kijken er alvast naar uit.

JCO-Torenvalkkast_Planterij_14-06-2010

Torenvalkkast met drie jongen - Foto Johan Cosijn

Op de terugweg zagen Luc en ik nog deze mooie rode Vuurjuffer. Het gonsde er van leven. Een dagje intensief inventariseren zou ongetwijfeld een mooi soortenlijstje opleveren.

JCO_Vuurjuffer_Pyrrhosoma nymphula_De Planterij_14-06-2010

Vuurjuffer - Foto Johan Cosijn

Zonnige groeten en tot een volgende keer.

Johan      

                 

10:15 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-05-10

Voorjaarsbloeiers en andere lentepracht

Op 11 april kende de 32ste editie van de Vlaamse Ardennendag een groot succes. Het weer was de organisatoren gunstig gezind. Meer dan duizend deelnemers konden genieten van een of meerdere activiteiten uit het ruime aanbod. In het Eeckhoutbos en omgeving was dit jaar Natuurpunt De Ratel uit Nevele te gast. Aan de Romansmolen was de Grote gele kwikstaart trouw op post. Ondanks het vroege tijdstip (half april) waren er toch al redelijk wat bloeiende Wilde hyacinten te zien in het Eeckhoutbos. Niet de blauwe tapijten zoals vorig jaar, maar toch al een impressie van wat het moet worden. En de combinatie met de volop bloeiende Bosanemonen en Slanke sleutelbloemen was ook mooi meegenomen. Voor Paarse schubwortel (hier en daar toch al helmvormige bloemen te zien) en zeker Eenbes en Gele dovenetel was het nog te vroeg. De roze en blauwe bloemen van het Gevlekt longkruid lokten volop bewonderiing in het Longkruidbosje langs de Eikenberg. Een zeer geslaagde Vlaamse Ardennendagwandeling. Natuurpunt De Ratel was met een beperkt maar geïnteresseerd en aangenaam gezelschap naar Maarke afgezakt. Zij vertrokken tevreden naar het Kasteel van Lilare en beloofden de afwezigen te overtuigen om volgend jaar aanwezig te zijn op de 33ste editie.

DSC_75210001

Bosanemoon en Wilde hyacinth vormen een kleurrijk en fris voorjaarsboeket.

Op 17 april was het werken geblazen in het Eeckhoutbos. Het verzaagde hout van de knotbomenrij die de voorbiije winter afgezet werd moest dringend uit het bos gehaald worden. Luc, Ludo, Angelo, Georges en ik waren er reeds vroeg bij. Maar toch was Pieter met tractor en kar als eerste in het bos. Na een voormiddag hard werken waren we al goed opgeschoten. Eric was intussen toegekomen met het aperitief en de broodjes voor de picnic. Een aangename en fel gewaardeerde verrassing waar we in de tuin van Ludo volop van genoten ... tot het tijd was om verder te werken. Tom was Pieter tijdens de middagpauze komen aflossen om met tractor en kar het hout uit het bos te halen. Rond vijf uur vond iedereen het welletjes geweest. Bij een frisse pint deed het deugd om terug te blikken op een geslaagde werkdag. Een dikke merci voor iedereen die geholpen heeft bij deze niet te onderschatten karwei en in het biijzonder aan Pieter en Tom van de werkgroep Bos t' Ename voor het labeur met tractor en boskar.

DSC_74510001_1
         

Tijdens de gezinswandeling van 18 april was het zomers zonnig weer. Er kwamen zowat 47 enthousiaste deelnemers samen aan de kerk van Maarke. Het doet altijd deugd vele trouwe vrienden en kennissen te ontmoeten. Deze namiddag waren er ook veel nieuwe gezichten te zien en dat is bemoedigend en hoopvol voor de toekomst. Aan de Romansmolen was de Grote gele kwikstaart opnieuw present. De voorjaarsbloeiers waren op een week tijd, mede door het goede weer, naar hun hoogtepunt geëvolueerd zodat de grote groep wandelaars kregen waarvoor ze gekomen waren: blauwe tapijten Wilde hyacint doorspekt en afgeboord met witte vlekken Bosanemoon. Slanke sleutelbloem stond nog mooi in bloei.

DSC_74630001

Slanke sleutelbloem

Paarse schubwortel en Gele dovenetel toonden hun kleurrijke bloemen. De kleine maar fijne kubusvormige bloempjes van het Muskuskruid werden onder de loepe genomen terwijl Zwartkop volop zijn zang liet horen.

DSC_75730001

Muskuskruid

Eenbes was talrijk aanwezig maar bloeide nog net niet. Twee spelende eekhoorns lieten zich volop bewonderen. In het Longkruidbosje stonden Gevlekt Longkruid en Gevlekte aronskelk er uitbundiger bij dan ooit. De bloemen van Gewone vogelmelk laten nog een paar weken op zich wachten. Het Oranjetipje fladderde van de ene Pinsterbloem naar de ander bloem van Look zonder look, de twee geprefereerde waardplanten.

 DSC_76050001

Pinksterbloem

Tijdens de landschapswandeling door de hogergelegen kouters op het plateau van de steile flank van de Maarkebeekvallei weerklonk het gezang van Veldleeuwerik. Met goede ogen kon je een donker stipje ontwaren in het wit van enkele zeldzame wolken. Tevreden bereikten we de kerk van Maarke, eindpunt van een geslaagde gezinswandeling.

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan                

23:22 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-04-10

Wandeling oudercomité gemeenteschool Maarke

Het heeft erg lang geduurd maar uiteindelijk is het er toch van gekomen: het is lente. De paddentrek kondigde haar al aan. Op 20 maart, tijdens de voorbereiding van de wandeling voor het oudercomité van de gemeenteschool van Maarke, konden Stijn, Ludo, Luc en ik er niet naast kijken. Minstens 60 platgereden padden telde Stijn verspreid over de wegen van Maarke. Hopelijk heeft een veel groter aantal de poel wel bereikt om voor nakomelingen te zorgen.

DSC_73150001

 

De eerste voorjaarsbloeiers brengen na de lange winter al wat kleur in de bermen.

DSC_73190001
    

Het Klein hoefblad (Tussilago farfara) behoort tot de Composietenfamilie en kan beschouwd worden als één van de voorbodes van de lente. Ze bloeien bij de eerste lentezon en tot april waarbij ze een massa aan nectar en stuifmeel produceren wat hen heel belangrijk maakt voor vroege, wilde bijen, hommels en andere insecten. Na de bloei verschijnen de bladeren.

DSC_73310001
 

Paarse dovenetel (Lamium purpureum) is een vertegenwoordiger van de Lipbloemenfamilie en bloeit het hele jaar door. Het is ook één van de vroegste lentebloeiers. Dit eenjarig akkeronkruid heeft bloemen die variëren van licht purper tot donkerpaars. Klein maar fijn.

Op 28 maart genoten 35 vroege vogels, waaronder 11 kinderen van een deugddoende ochtendwandeling die vertrok van de kerk van Maarke. We bezochten het natuurgebied de Schamperij en de Planterij. In de amfibieënpoel dreef kikkerdril.

DSC063780001_1
Foto Ludo Bauwens       

Voor salamanders was het nog te vroeg. De aandachtige ouders en kinderen stelden heel wat vragen over de verschillende nestkasten die her en der in het natuurgebied zijn geplaatst. De Steenuil en Torenvalk zullen er wel bij varen. Tijdens de terugtocht genoot iedereen van de prachtige vergezichten met zicht op o.a. de Bossenaremolen en de radartorens in het Hoppebos (Vloesbergen). Rond tien uur kon iedereen smullen van een uitgebreid en gezond ontbijt. De gidsen van dienst werden bedankt met een 'opkikkertje'. Bedankt iedereen en tot volgend jaar.

DSC063920001
Foto: Ludo Bauwens

Groeten en tot binnenkort met meer nieuws uit de Maarkebeekvallei.

Jo

23:13 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-01-10

Beheerwerken in het Eeckhoutbos

Zaterdag 16 januari zijn we gestart met het verzagen, stapelen en opruimen van het knothout van de Haagbeuken, Gewone essen en wilgen langs de gracht aan de benedenkant van het Eeckhoutbos.

DSCN34210001

 

Gewapend met twee kettingzagen en wat kleiner materiaal proberen Luc, Ludo, Angelo en ikzelf wat orde te scheppen in de wirwar van stammen, takken en twijgen. Het zwaardere hout wordt verzaagd en gestapeld en zal later opgehaald worden. Dunnere takken en twijgen worden op hopen gelegd. Dit zijn ideale schuilplaatsen voor kleine roofzoogdieren zoals Wezel, Hermelijn of Bunzing. Maar de eerste bezoeker is steevast een Winterkoning of Roodborst die de nieuwe uitkijkpost komt inspecteren.

DSCN34230001

 

Tijdens de werkzaamheden valt het me op dat in de verte een Koolmees zingt als ware het reeds voorjaar.

Na deze deugddoende activiteit genoten we bij Luc van een welverdiende frisse 'nieuwjaarsdrink'.

Vrijdag 22 januari zijn Ludo en Luc de poeltjes in het Longkruidbosje gaan ruimen en uitdiepen. Deze ideale voortplantingsplaatsen voor salamanders zijn klaar en wachten geduldig op bezoek in het vroege voorjaar. Tijdens de werken vliegt een Houtsnip verschrikt op uit een grachtje in het bos.

Zaterdag 23 januari werd een tweede werkdag georganiseerd in het Eeckhoutbos. Luc, Eric en ikzelf werken dapper verder met het verzagen, stapelen en opruimen van het knothout.

DSCN34270001
 

DSCN34300001

 

Het resultaat mag gezien worden, al zeggen we het zelf. Volgende zaterdag kan deze activiteit met succes worden afgerond. Met dank aan alle behulpzame handen.

DSCN34240001

 

Deze voormiddag was de Koolmees weer van de partij en ook een groepje Staartmezen liet zich horen. Tijdens een korte rustpauze maken we even tijd voor wat natuurbeleving/natuurstudie. Dood hout brengt leven in het bos. Deze paddenstoel wordt zonder twijfel gedetermineerd als Gele trilzwam. Het vruchtlichaam is zo'n 2 tot 10 cm breed en bestaat uit gelatineuze, slappe lobben die goudgeel tot oranje zijn. Bij opdrogen worden ze donker oranje, hoornachtig en bros. Deze zwam komt hoofdzakelijk voor op dode takken van loofhout gedurende het hele jaar, maar vooral in de herfst, en is algemeen. Bij nat en koud weer valt hij enorm op, niet in het minst door zijn opvallende kleur.

DSC_72010001

 

Zo, dat was het dan voor deze keer. Tot binnenkort met meer nieuws uit de Maarkebeekvallei.

Groeten,

Johan

       

21:24 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-01-10

Beste wensen voor 2010

Hallo,

mag ik jullie vooreerst het allerbeste wensen voor 2010. Voorspoed, geluk, een goede gezondheid en veel mooie momenten van intense natuurbeleving in en buiten de Maarkebeekvallei tijdens dit jaar van de biodiversiteit.

Als je goed kijkt valt er wel altijd iets te beleven. Tijdens een verkennende tocht op 8 november ontdekten Luc en Ludo deze slinger van rode bessen van Spekwortel (Tamus communis) in de bosrand van het Longkruidbosje boven Ladeuze. Spekwortel groeit in bosranden, open bossen, houtwallen en heggen op vochtige tot droge, voedselarme tot matig voedselrijke en neutrale tot kalkhoudende bodem. Dit laatste wordt bevestigd aangezien hier eveneens Wijngaardslak en Bittere veldkers voorkomen en er in de bronbeekjes duidelijk kalkafzetting is. De ganse plant, inclusief de bessen, is bijzonder giftig. Vermoedelijk is dit ook één van de stinsenplanten die hier omwille van de medicinale eigenschappen ingevoerd werd en in de zuidelijk georiënteerde bosranden een microklimaat vond dat verwijst naar het natuurlijk verspreidingsgebied.

DSC054980001
Foto: Ludo Bauwens

Vanaf de rand van het Eeckhoutbos heb je een mooi zicht op de vallei en het dorp van Maarke.

DSC055000001
Foto: Ludo Bauwens        

Tijdens de laatste weken van 2009 werden er nog een aantal beheerswerken uitgevoerd in de Maarkebeekvallei.

In functie van het omvormingsbeheer naar Elzen-essenbroek werd op zaterdag 12 december in het Klein Eeckhout de onderetage van o.a. Zwarte els, Gewone es en Hazelaar afgezet.

DSCN34070001

Na het rooien van de populieren zullen de afgezette bomen en struiken opnieuw opschieten als hakhout.

DSCN34130001

 

En op 14 en 16 december werden in het Eeckhoutbos de Haagbeuken, Gewone essen en wilgen langs de bosrand aan de onderkant van het bos geknot. Volgend voorjaar zullen ze opnieuw uitlopen vanuit slapende knoppen en nieuwe takken vormen. Het knotten gebeurde door de terreinploeg van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA), waarvoor dank. Jammer genoeg kan ik van deze activiteit geen foto's laten zien.

Tijdens het weekend van 19 en 20 december is er een pak sneeuw gevallen. Het was van 1986 geleden dat er nog zoveel sneeuw viel en dat ze zo lang bleef liggen. Het landschap zag er plots helemaal anders uit. Het winters sneeuwlandschap leverde heel wat mooie beelden. Ik laat u even meegenieten.

DSC_66820001

Idyllisch beeld van het Longkruibosje boven Ladeuze

DSC_66890001

De nestkast wacht geduldig op het bezoek van een Steenuil begin maart 2010.

DSC_67310001

Het Eeckhoutbos ligt er verlaten bij midden het sneeuwlandschap. Het komende voorjaar bruist het hier van het leven.

DSC_67410001

Het Longkruidbosje aan de Eikenberg schittert in een winters zonnetje.

DSC_67170001

Het landschap van de Maarkebeekvallei gaat rusten onder een wit tapijt. 

Warme winterse groeten en tot een volgende keer.

Johan    

       

 

 

 

22:24 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-12-09

IN VOGELVLUCHT VAN VOORJAAR NAAR HERFST

Tijdens de bemonstering van salamanders in de poel op de Planterij op 11 april 2009 werd gebruik gemaakt van professioneel materiaal (zelfgemaakte fuiken). Dank u Ludo! Ondanks het uitstekend materiaal werden geen salamanders 'gestrikt'. Volgend jaar hebben we wellicht meer succes.

DSC_79280001
    

DSC_79410001

Diezelfde dag werden eveneens twee nestkasten voor Steenuil geplaatst. Dit in het kader van het Steenuilproject van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen.

DSC_79600001

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het Eeckhoutbos werden op 11 april 2009 ook nestkasten voor Eikelmuis bevestigd.

DSC_79710001
 

Tijdens de 31ste Vlaamse Ardennendag waren op 19 april 2009 KNNV Breda en Natuurpunt Zuid-Waasland te gast in het Eeckhoubos en omgeving. Het was prachtig weer en de Wilde hyacinten (ter plaatse beter gekend als 'Blauwe kousjes') stonden volop in bloei.

DSC_79660001
   

Bij de enthousiaste groep Nederlanders van KNNV Breda was ook een natuurfotograaf aanwezig. Hub Snapper maakte gedurende de wandeling tal van mooie natuurfoto's. Hieronder ziet u een Wilde hyacint van dichtbij en de bloeiwijze van de zeldzame Eenbes. Dank u Hub.

Boshyacint I (Medium)0001
    

 

 Eenbes II (Medium)0001

Ook in het Longkruidbosje langs de Eikenberg werd op 2 mei 2009 een nestkast voor Steenuil geplaatst.

DSC_83670001

Daslook stond reeds mooi in bloei. Tiijdens de terugtocht ontdekten we een wit exemplaar van Paarse schubwortel.

DSC_83510001
   

DSC_83630001

De familiale wandeling in Schorisse op 20 september 2009 was over de ganse lijn een succes. Liefst 28 deelnemers genoten van een prachtige nazomerdag en het landschap van de Maarkebeekvallei.

DSC052970001

Foto: Ludo Bauwens

Uit het verslag van Eline Lievens, in opdracht van haar leraar biologie, citeer ik het volgende "Dankzij het mooie weer vlogen er nog uitzonderlijk veel dagvlinders: Oranje luzernevlinder (20-tal), Dagpauwoog, Distelvlinder, Atalanta, Bont zandoogje, Klein koolwitje, Groot koolwitje, Icarusblauwtje en Kleine vuurvlinder." Dank u Eline, meer moet dat niet zijn.

pb280909_oranje_luzernevlinder_Marc Herremans0001

Oranje luzernevlinder - Foto: Marc Herremans (Natuurpunt Studie)

Op het einde van de wandeling waren de jeugdigste deelnemers nog bijzonder enthousiast. De toekomstige werking in de Maarkebeekvallei is verzekerd.

DSC053090001
  
Foto: Ludo Bauwens

Op 11 november 2009 werden 250 jonge boompjes (Gewone es en Zomereik) aangeplant op de Planterij ter vervanging van plantsoen dat sedert de aanplant op 27/12/2006 om verschillende redenen 'ter ziele is gegaan'. Stevig en gezond plantsoen, een goede plantboor en enthousiaste planters stonden garant voor een geslaagde activiteit.

DSCN33640001
       

 DSCN33690001

Tijdens de aanplant vonden we een vers kadaver van een jonge haas. Wellicht het werk van vos, kat of marter. De wetten van de natuur kennen geen medelijden: "Eten en gegeten worden".

DSCN33570001
 

Tot een volgende keer met meer nieuws over het reilen en zeilen in de Maarkebeekvallei, Jo.         

 

 

21:36 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-11-09

Voorjaarsbloeiers in vol ornaat

Op 4 april hadden we meer geluk, we vonden tal van larven van Vuursalamander. Een heugelijke gebeurtenis. De voorjaarsbloeiers waren al prominent aanwezig.

De bodem van het Eeckhoubos was getooid met een wit tapijt van bloeiende Bosanemonen.

DSC_77230001
 

In het Longkruidbosje boven Ladeuze toonden de Dotterbloemen zich van hun mooiste kant.

DSC_76660001

 En ook de Slanke sleutelbloemen stonden reeds volop in bloei.

DSC_77410001

Zelfs de tweekleurige bloemen van het Gevlekt longkruid waren reeds mooi te zien.

DSC_77080001
 

Tijdens het plaatsen van een nestkast voor de Eikelmuis werden we aangenaam verrast door de Wijngaardslak.

DSC_77040001

 

DSC_76970001

 

22:57 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

28-05-09

Voorjaarsactiviteiten in de Maarkebeekvallei

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

hoewel het de bedoeling is om jullie regelmatig op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in de Maarkebeekvallei lukt dit niet altijd even goed. Mochten jullie sedert het laatste bericht de indruk gekregen hebben dat de werkgroep intussentijd stil heeft gezeten dan kan ik jullie gerust vertellen dat het tegendeel waar is.

Hier volgt een beknopt overzicht van de voornaamste activiteiten van het voorbije voorjaar.

De eerste dag van maart gingen we actief op zoek naar larven van salamanders edoch zonder resultaat. Vermoedelijk speelde de strenge winter hier een rol.

DSC_74600001_1

 

Een vreemd geluid in het Eeckhoutbos wekte op een bijzondere manier onze aandacht. Na een korte zoektocht ontdekten we een Haas die gevangen zat in een strop. Na een korte doch hevige bevrijdingsactie kon het dier weer de vrije natuur in. In de onmiddellijke nabijheid werden nog een achttal stroppen verwijderd.

DSC_74840001

 

Tijdens de reddingsactie ontdekten we ook de eerste voorjaarsbloeiers. 

DSC_74900001
     

21:19 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-02-09

Torenvalkkast in Planterij

Samen met Filip die de nestbak in elkaar timmerde en Martin, een ervaren vogelringer, trokken Luc, Ludo en ikzelf op 31 januari 2009 welgezind en goedgemutst (zie foto) naar de Planterij om er een nestbak voor Torenvalk te bevestigen. De weergoden waren ons goed gezind: het was droog, zonnig en koud. De droge bladeren in de bak, die dienen als nestmateriaal, werden nog gemengd met teelaarde. Ze zullen niet kunnen klagen.

DSC_72420001
   

Op aanraden van Martin werd een oude, hoge Gewone es met rechte stam uitverkoren om de Torenvalkkast te bevestigen. Martin klom met de kast in de ene hand en het materiaal in de andere hand de ladder op. Het was duidelijk dat hij niet aan zijn proefstuk toe was. De nestbak werd professioneel bevestigd. Roland was ons intussen komen vergezellen. Hij was enthousiast over dit initiatief.

DSC_72240001

Martin zaagde hier en daar nog een tak weg die de aanvliegroute naar de nestbak hinderde en klaar was Kees. Een mannetje Torenvalk kwam tijdens de werkzaamheden op inspectie en bleef mooi hangen bidden boven de jonge bosaanplant. Dit doet het beste verhopen.

Eerder waren twee Watersnippen opgevlogen aan de rand van de amfibieënpoel en vlogen vijf Kramsvogels, één Buizerd en twee Blauwe reigers over. Meer moet dat voorlopig niet zijn.

De werkzaamheden werden afgesloten met een 'Kiekendief' van Braeckman. Terwijl we tevreden huiswaarts keerden kwam het mannetje Torenvalk ons uitwuiven.

De beste groeten en tot binnenkort met meer nieuws uit de Maarkebeekvallei,

Johan

DSC_72380001
 

 

22:45 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-02-09

Beheerwerken in Longkruidbosje (Ladeuze)

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

rijkelijk laat, maar recht vanuit het hart: de allerbeste wensen voor de rest van 2009. Voorspoed, geluk, een goede gezondheid en veel mooie momenten van intense natuurbeleving in en buiten de Maarkebeekvallei.

Om het vorig jaar waardig af te sluiten werden er op 07/12/2008 beheerwerken uitgevoerd in het Longkruidbosje boven Ladeuze. De werken stonden in het teken van een soortbeschermingsproject voor salamanders.

In de bronzones werden in de nabijheid van de bronbeekjes enkele diepere zones uitgegraven. Deze waterkommen vormen een geschikte voortplantingsplaats voor salamanders. Met vijf enthousiaste leden van de werkgroep werden evenveel poeltjes gegraven. 

DSC_58810001_1

 

Dood, liggend hout is een belangrijk onderdeel van een geschikt leefgebied voor salamanders. Houtstapels kunnen jarenlang een geschikte schuilplaats en overwinteringsplaats vormen voor deze amfibieën. Die zondagvoormiddag maakten we twee mooie houtstapels. De salamanders zullen ons dankbaar zijn!

DSC_58980001

 

Tijdens de werkzaamheden werd de zondagse rust verstoord door een viertal quads die het niet konden laten langs het wandel- en mountainbikepad naar boven te crossen, hoewel dit pad niet toegankelijk is voor deze voertuigen. Het pad langs het Longkruidbosje is weer wat meer beschadigd en het wordt steeds moeilijker voor wandelaars en mountainbikers om het pad te gebruiken. Zo kan het niet verder! Hopelijk wordt dit pad snel ontoegankelijk gemaakt voor gemotoriseerd verkeer.

DSC_58890001

 

Ik ga het hierbij laten.

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan

22:00 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-10-08

Werkzaamheden in het Eeckhoutbos

Tijdens de maandelijkse activiteit van de werkgroep werden op zondag 19/10/2008 enkele werkjes in het Eeckhoutbos uitgevoerd. De enthousiaste ploeg van vijf leden, voor de gelegenheid versterkt met twee jonge aanwinsten (investeren in de toekomst: jong geleerd, ...), trok geladen met al het nodige materiaal naar het Eeckhoutbos om de afsluiting te vernieuwen en bordjes van Natuurpunt te bevestigen. Het weer zat alleszins mee en dat bevorderde de werklust.

DSC_49150001
     

DSC_49200001

 DSC_49270001

Tijdens de werkzaamheden hoorden we het onmiskenbare geluid van Boomklever en trok een groepje Staartmezen voorbij.

De nestkasten voor Eikelmuis (Eliomys quercinus) werden aan een eerste controle onderworpen: voorlopig niet bewoond door deze prachtige slaapmuis. Hopelijk meer succes bij een volgende controle. Het zou mooi zijn mocht deze Eikelmuis, die een fraai zwart gezichtsmasker heeft, de winterslaap doorbrengen in de twee nestkasten. We laten het jullie zeker weten mocht dit het geval zijn.

DSC_49320001
        

DSC_49410001

Tijdens onze terugtocht door het bos bemerkten we enkele Bosanemonen die waarempel in bloei stonden. Het zachte weer van de voorbije weken heeft hier wellicht mee te maken.

DSC_49480001
 

De herfst is het ideale seizoen om paddenstoelen waar te nemen. In het Eeckhoutbos zagen we onder andere deze Knolparasolzwam.

De voormiddag werd afgesloten bij Luc waar we op het terras genoten van het mooie najaarsweer en bij het proeven van een blonde Ename tevreden terugblikten op een geslaagde activiteit.

Ziezo, dat was het. Hopelijk tot gauw met meer nieuws uit de Maarkebeekvallei.

Groetjes,

Johan

    

 

23:00 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

11-08-08

Open plek Planterij gemaaid

Vandaag werd de open plek op de Planterij vakkundig gemaaid door de terreinploeg van Natuurpunt. Het maaisel werd afgevoerd en naast de open plek op een composthoop gestapeld. Ik ben vanavond samen met Luc, die meehielp om de maaiwerken goed te laten verlopen, een kijkje gaan nemen. Vanaf de losweg krijg je al een mooi zicht op de gemaaide zuidgeëxposeerde berm.

 DSC_41180014
   

Op de versgemaaide plek was er enige activiteit te bespeuren: vijf Eksters waren op zoek naar proviand en een Groene specht vloog weg. We hadden hem waarschijnlijk gestoord tijdens zijn avondlijke mierenmaaltijd.

In het natte gedeelte naast de open plek bloeien broederlijk naast elkaar de pikant smakende Waterpeper en de fris ruikende Watermunt. Hieronder een beeld van bloeiende Watermunt.

DSC_41100006
 

Aan de amfibieënpoel krijg je een mooi zicht op het gebied. De poel staat maar half vol. Bij een volgende activiteit moeten we proberen het lek aan de rand van de poel te dichten.

DSC_41130009

 

Langs de perceelsgrens staat Moerasrolklaver mooi in bloei.

 

DSC_41160012

 

Ik ben benieuwd welke warmteminnende plantensoorten we op de zuidgeëxposeerde berm volgend voorjaar mogen verwachten. Moeten we niet overwegen om volgend jaar twee maaibeurten door te voeren. Eén begin juni en een tweede eind september? Spannend, niet?   

Nog leuk om te vermelden: tijdens ons voorbereidend bezoek gisteren samen met Roland zagen we twee Blauwe reigers boven het gebied rondjes vliegen. Toen we besloten om terug te keren doken plots twee Buizerds op die mooi boven onze hoofden kwamen cirkelen.

Groetjes en tot binnenkort met meer nieuws uit de Maarkebeekvallei,

Johan

  

 

23:08 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-06-08

 

Natuurreservaat Maarkebeekvallei eindelijk erkend.

Enige duiding:

Eind april 2006 werd een aanvraag tot erkenning van het natuurreservaat Longkruidbosjes (E-072), met naamsverandering ingediend. Op 7 april 2008 ondertekende de Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, Hilde Crevits, het Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat “Maarkebeekvallei” en de aanpassing van de uitbreidingszone. Hierbij wordt het sinds 24 december 1992 erkend natuurreservaat “Longkruidbosjes” uitgebreid met een oppervlakte van 8ha 15a. De erkenning van deze uitbreiding loopt tot 24 december 2019. De totaal erkende oppervlakte van natuurreservaat nr. E-072 met naamsverandering in “Maarkebeekvallei” wordt door deze uitbreiding 8ha 77a 50ca groot. Deze recente erkenning nodigt uit om nader kennis te maken met dit natuurgebied midden de Vlaamse Ardennen.

De Maarkebeekvallei strekt zich uit over de gemeenten Oudenaarde, Maarkedal en Horebeke en is grotendeels gelegen op de noordelijke, steile flank van de Maarkebeek. Sommige plaatsen roepen herinneringen op aan de schilderijen van Valerius De Saedeleer.

Wanneer we de kaart van graaf De Ferraris (1777) bekijken zien we dat de structuur van de bossen in de Maarkebeekvallei al grotendeels aanwezig was ten tijde van De Ferraris en niet noemenswaardig gewijzigd is. Aan de huidige vegetatie zijn deze bossen ook te herkennen als ‘oude' bossen, met een zeer rijke voorjaarsflora. In de rest van de Maarkebeekvallei liggen zeer verspreid kleine bosjes, meestal populiernbosjes die ongeveer 30 tot 40 jaar geleden werden aangeplant. In het gebied zijn nog veel keline landschapselementen terug te vinden. De soortensamenstelling in de hagen en houtkanten laat vermoeden dat de meeste van deze structuren al zeer oud zijn. We vinden er onder meer Tweestijlige meidoorn, Hazelaar, Kardinaalsmuts, Mispel, ...

Het Eeckhoutbos vormt de kern van het erkend natuurreservaat en is 5,3 ha groot. Het is een historisch bos waarin de laatste jaren quasi geen beheer werd uitgevoerd. Het grootste deel van het Eeckhoubos bestaat uit een eikenbos met een uitgesproken ondergroei van 'boshyacint'. De rijkdom van het bos zit hem vooral in de verscheidenheid van de voorjaarsflora en de oude opgaande bomen (vooral Zomereik, Beuk en oude populierenrassen). Op de overgang naar het valleibos in het westelijk deel vinden we de grootste soortenrijkdom. Bosanemoon, Slanke sleutelbloem, Brunel, Pinksterbloem, Muskuskruid, Dagkoekoeksbloem, Gevlekte aronskelk, Robertskruid, Bosereprijs, Kleine maagdenpalm en Veelbloemige salomonszegel komen hier plaatselijk dominant voor. Deze soorten komen ook voor in het vlakkere gedeelte, maar dan in mindere aantallen. Op de steilere rand komen Eenbes en Grote keverorchis voor. Het vlakkere gedeelte bestaat grotendeels uit een ondergroei van Wilde hyacint met plaatselijk verbraming, vermoedelijk als gevolg van vroegere exploitatie.
De boomlaag is verscheiden met oude Zomereiken, Gewone es, Beuk en oude populierenvarieteiten. Zoete kers, Haagbeuk, Lijsterbes, Gewone vlier en Zachte berk vormen de struiklaag, maar komen ook in de boomlaag voor. Een deel van het bos bestaat uit historisch hakhout van hoofdzakelijk Haagbeuk, Gewone es en Hazelaar.
Langs de bosrand staat een oude haag waarin onder meer Mispel en Gladde iep voorkomt. De haag zelf bestaat uit Eenstijlige meidoorn afgewisseld met Sleedoorn en Hazelaar.

orthofoto definitief0001_1

Overzichtskaart natuurgebieden in de Maarkebeekvallei 

DSC_32120001


Wilde hyacint als dominante voorjaarsbloeier in het Eeckhoutbos en dood liggend hout. (Foto: Johan Cosijn)

DSC_32250001

De zeldzame Eenbes is net als de vorige soort een inheemse oud-bosplant. De Spitse eironde bladeren zitten in een krans van meestal vier (maar dit varieert van 3 tot soms 8) aan de top van een overigens onbebladerde stengel. De bloem is geelgroen, stervormig, met uitstekende meeldraden en alleenstaand. De vrucht is een zwarte bes (één bes). Het is een soort die slechts langzaam kan uitbreiden in nieuwe bebossingen. (Foto: Johan Cosijn) 

22:18 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-05-08

04/05/2008

Hallo,

graag had ik jullie ons project rond de Maarkebeekvallei even voorgesteld.

Eind 2004 ging binnen de werking van Natuurpuntafdeling Vlaamse Ardennen de werkgroep rond de Maarkebeekvallei van start. De Maarkebeekvallei strekt zich uit over de gemeenten Oudenaarde, Maarkedal en Horebeke en is grotendeels gelegen op de noordelijke, steile flank van de Maarkebeek. Sommige plaatsen roepen herinneringen op aan de schilderijen van Valerius De Saedeleer. Rond het project is een enthousiaste groep vrijwilligers actief. 

Begin april 2008 werd de Maarkebeekvallei door Vlaams minister Crevits (o.a. Leefmileu en Natuur) erkend als natuurreservaat. Voortaan zijn 8,77 ha erkend.

 

15:01 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |