04-02-09

Beheerwerken in Longkruidbosje (Ladeuze)

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

rijkelijk laat, maar recht vanuit het hart: de allerbeste wensen voor de rest van 2009. Voorspoed, geluk, een goede gezondheid en veel mooie momenten van intense natuurbeleving in en buiten de Maarkebeekvallei.

Om het vorig jaar waardig af te sluiten werden er op 07/12/2008 beheerwerken uitgevoerd in het Longkruidbosje boven Ladeuze. De werken stonden in het teken van een soortbeschermingsproject voor salamanders.

In de bronzones werden in de nabijheid van de bronbeekjes enkele diepere zones uitgegraven. Deze waterkommen vormen een geschikte voortplantingsplaats voor salamanders. Met vijf enthousiaste leden van de werkgroep werden evenveel poeltjes gegraven. 

DSC_58810001_1

 

Dood, liggend hout is een belangrijk onderdeel van een geschikt leefgebied voor salamanders. Houtstapels kunnen jarenlang een geschikte schuilplaats en overwinteringsplaats vormen voor deze amfibieën. Die zondagvoormiddag maakten we twee mooie houtstapels. De salamanders zullen ons dankbaar zijn!

DSC_58980001

 

Tijdens de werkzaamheden werd de zondagse rust verstoord door een viertal quads die het niet konden laten langs het wandel- en mountainbikepad naar boven te crossen, hoewel dit pad niet toegankelijk is voor deze voertuigen. Het pad langs het Longkruidbosje is weer wat meer beschadigd en het wordt steeds moeilijker voor wandelaars en mountainbikers om het pad te gebruiken. Zo kan het niet verder! Hopelijk wordt dit pad snel ontoegankelijk gemaakt voor gemotoriseerd verkeer.

DSC_58890001

 

Ik ga het hierbij laten.

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan

22:00 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.