11-02-09

Torenvalkkast in Planterij

Samen met Filip die de nestbak in elkaar timmerde en Martin, een ervaren vogelringer, trokken Luc, Ludo en ikzelf op 31 januari 2009 welgezind en goedgemutst (zie foto) naar de Planterij om er een nestbak voor Torenvalk te bevestigen. De weergoden waren ons goed gezind: het was droog, zonnig en koud. De droge bladeren in de bak, die dienen als nestmateriaal, werden nog gemengd met teelaarde. Ze zullen niet kunnen klagen.

DSC_72420001
   

Op aanraden van Martin werd een oude, hoge Gewone es met rechte stam uitverkoren om de Torenvalkkast te bevestigen. Martin klom met de kast in de ene hand en het materiaal in de andere hand de ladder op. Het was duidelijk dat hij niet aan zijn proefstuk toe was. De nestbak werd professioneel bevestigd. Roland was ons intussen komen vergezellen. Hij was enthousiast over dit initiatief.

DSC_72240001

Martin zaagde hier en daar nog een tak weg die de aanvliegroute naar de nestbak hinderde en klaar was Kees. Een mannetje Torenvalk kwam tijdens de werkzaamheden op inspectie en bleef mooi hangen bidden boven de jonge bosaanplant. Dit doet het beste verhopen.

Eerder waren twee Watersnippen opgevlogen aan de rand van de amfibieënpoel en vlogen vijf Kramsvogels, één Buizerd en twee Blauwe reigers over. Meer moet dat voorlopig niet zijn.

De werkzaamheden werden afgesloten met een 'Kiekendief' van Braeckman. Terwijl we tevreden huiswaarts keerden kwam het mannetje Torenvalk ons uitwuiven.

De beste groeten en tot binnenkort met meer nieuws uit de Maarkebeekvallei,

Johan

DSC_72380001
 

 

22:45 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-02-09

Beheerwerken in Longkruidbosje (Ladeuze)

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

rijkelijk laat, maar recht vanuit het hart: de allerbeste wensen voor de rest van 2009. Voorspoed, geluk, een goede gezondheid en veel mooie momenten van intense natuurbeleving in en buiten de Maarkebeekvallei.

Om het vorig jaar waardig af te sluiten werden er op 07/12/2008 beheerwerken uitgevoerd in het Longkruidbosje boven Ladeuze. De werken stonden in het teken van een soortbeschermingsproject voor salamanders.

In de bronzones werden in de nabijheid van de bronbeekjes enkele diepere zones uitgegraven. Deze waterkommen vormen een geschikte voortplantingsplaats voor salamanders. Met vijf enthousiaste leden van de werkgroep werden evenveel poeltjes gegraven. 

DSC_58810001_1

 

Dood, liggend hout is een belangrijk onderdeel van een geschikt leefgebied voor salamanders. Houtstapels kunnen jarenlang een geschikte schuilplaats en overwinteringsplaats vormen voor deze amfibieën. Die zondagvoormiddag maakten we twee mooie houtstapels. De salamanders zullen ons dankbaar zijn!

DSC_58980001

 

Tijdens de werkzaamheden werd de zondagse rust verstoord door een viertal quads die het niet konden laten langs het wandel- en mountainbikepad naar boven te crossen, hoewel dit pad niet toegankelijk is voor deze voertuigen. Het pad langs het Longkruidbosje is weer wat meer beschadigd en het wordt steeds moeilijker voor wandelaars en mountainbikers om het pad te gebruiken. Zo kan het niet verder! Hopelijk wordt dit pad snel ontoegankelijk gemaakt voor gemotoriseerd verkeer.

DSC_58890001

 

Ik ga het hierbij laten.

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan

22:00 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |