26-01-10

Beheerwerken in het Eeckhoutbos

Zaterdag 16 januari zijn we gestart met het verzagen, stapelen en opruimen van het knothout van de Haagbeuken, Gewone essen en wilgen langs de gracht aan de benedenkant van het Eeckhoutbos.

DSCN34210001

 

Gewapend met twee kettingzagen en wat kleiner materiaal proberen Luc, Ludo, Angelo en ikzelf wat orde te scheppen in de wirwar van stammen, takken en twijgen. Het zwaardere hout wordt verzaagd en gestapeld en zal later opgehaald worden. Dunnere takken en twijgen worden op hopen gelegd. Dit zijn ideale schuilplaatsen voor kleine roofzoogdieren zoals Wezel, Hermelijn of Bunzing. Maar de eerste bezoeker is steevast een Winterkoning of Roodborst die de nieuwe uitkijkpost komt inspecteren.

DSCN34230001

 

Tijdens de werkzaamheden valt het me op dat in de verte een Koolmees zingt als ware het reeds voorjaar.

Na deze deugddoende activiteit genoten we bij Luc van een welverdiende frisse 'nieuwjaarsdrink'.

Vrijdag 22 januari zijn Ludo en Luc de poeltjes in het Longkruidbosje gaan ruimen en uitdiepen. Deze ideale voortplantingsplaatsen voor salamanders zijn klaar en wachten geduldig op bezoek in het vroege voorjaar. Tijdens de werken vliegt een Houtsnip verschrikt op uit een grachtje in het bos.

Zaterdag 23 januari werd een tweede werkdag georganiseerd in het Eeckhoutbos. Luc, Eric en ikzelf werken dapper verder met het verzagen, stapelen en opruimen van het knothout.

DSCN34270001
 

DSCN34300001

 

Het resultaat mag gezien worden, al zeggen we het zelf. Volgende zaterdag kan deze activiteit met succes worden afgerond. Met dank aan alle behulpzame handen.

DSCN34240001

 

Deze voormiddag was de Koolmees weer van de partij en ook een groepje Staartmezen liet zich horen. Tijdens een korte rustpauze maken we even tijd voor wat natuurbeleving/natuurstudie. Dood hout brengt leven in het bos. Deze paddenstoel wordt zonder twijfel gedetermineerd als Gele trilzwam. Het vruchtlichaam is zo'n 2 tot 10 cm breed en bestaat uit gelatineuze, slappe lobben die goudgeel tot oranje zijn. Bij opdrogen worden ze donker oranje, hoornachtig en bros. Deze zwam komt hoofdzakelijk voor op dode takken van loofhout gedurende het hele jaar, maar vooral in de herfst, en is algemeen. Bij nat en koud weer valt hij enorm op, niet in het minst door zijn opvallende kleur.

DSC_72010001

 

Zo, dat was het dan voor deze keer. Tot binnenkort met meer nieuws uit de Maarkebeekvallei.

Groeten,

Johan

       

21:24 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.