26-01-10

Beheerwerken in het Eeckhoutbos

Zaterdag 16 januari zijn we gestart met het verzagen, stapelen en opruimen van het knothout van de Haagbeuken, Gewone essen en wilgen langs de gracht aan de benedenkant van het Eeckhoutbos.

DSCN34210001

 

Gewapend met twee kettingzagen en wat kleiner materiaal proberen Luc, Ludo, Angelo en ikzelf wat orde te scheppen in de wirwar van stammen, takken en twijgen. Het zwaardere hout wordt verzaagd en gestapeld en zal later opgehaald worden. Dunnere takken en twijgen worden op hopen gelegd. Dit zijn ideale schuilplaatsen voor kleine roofzoogdieren zoals Wezel, Hermelijn of Bunzing. Maar de eerste bezoeker is steevast een Winterkoning of Roodborst die de nieuwe uitkijkpost komt inspecteren.

DSCN34230001

 

Tijdens de werkzaamheden valt het me op dat in de verte een Koolmees zingt als ware het reeds voorjaar.

Na deze deugddoende activiteit genoten we bij Luc van een welverdiende frisse 'nieuwjaarsdrink'.

Vrijdag 22 januari zijn Ludo en Luc de poeltjes in het Longkruidbosje gaan ruimen en uitdiepen. Deze ideale voortplantingsplaatsen voor salamanders zijn klaar en wachten geduldig op bezoek in het vroege voorjaar. Tijdens de werken vliegt een Houtsnip verschrikt op uit een grachtje in het bos.

Zaterdag 23 januari werd een tweede werkdag georganiseerd in het Eeckhoutbos. Luc, Eric en ikzelf werken dapper verder met het verzagen, stapelen en opruimen van het knothout.

DSCN34270001
 

DSCN34300001

 

Het resultaat mag gezien worden, al zeggen we het zelf. Volgende zaterdag kan deze activiteit met succes worden afgerond. Met dank aan alle behulpzame handen.

DSCN34240001

 

Deze voormiddag was de Koolmees weer van de partij en ook een groepje Staartmezen liet zich horen. Tijdens een korte rustpauze maken we even tijd voor wat natuurbeleving/natuurstudie. Dood hout brengt leven in het bos. Deze paddenstoel wordt zonder twijfel gedetermineerd als Gele trilzwam. Het vruchtlichaam is zo'n 2 tot 10 cm breed en bestaat uit gelatineuze, slappe lobben die goudgeel tot oranje zijn. Bij opdrogen worden ze donker oranje, hoornachtig en bros. Deze zwam komt hoofdzakelijk voor op dode takken van loofhout gedurende het hele jaar, maar vooral in de herfst, en is algemeen. Bij nat en koud weer valt hij enorm op, niet in het minst door zijn opvallende kleur.

DSC_72010001

 

Zo, dat was het dan voor deze keer. Tot binnenkort met meer nieuws uit de Maarkebeekvallei.

Groeten,

Johan

       

21:24 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-01-10

Beste wensen voor 2010

Hallo,

mag ik jullie vooreerst het allerbeste wensen voor 2010. Voorspoed, geluk, een goede gezondheid en veel mooie momenten van intense natuurbeleving in en buiten de Maarkebeekvallei tijdens dit jaar van de biodiversiteit.

Als je goed kijkt valt er wel altijd iets te beleven. Tijdens een verkennende tocht op 8 november ontdekten Luc en Ludo deze slinger van rode bessen van Spekwortel (Tamus communis) in de bosrand van het Longkruidbosje boven Ladeuze. Spekwortel groeit in bosranden, open bossen, houtwallen en heggen op vochtige tot droge, voedselarme tot matig voedselrijke en neutrale tot kalkhoudende bodem. Dit laatste wordt bevestigd aangezien hier eveneens Wijngaardslak en Bittere veldkers voorkomen en er in de bronbeekjes duidelijk kalkafzetting is. De ganse plant, inclusief de bessen, is bijzonder giftig. Vermoedelijk is dit ook één van de stinsenplanten die hier omwille van de medicinale eigenschappen ingevoerd werd en in de zuidelijk georiënteerde bosranden een microklimaat vond dat verwijst naar het natuurlijk verspreidingsgebied.

DSC054980001
Foto: Ludo Bauwens

Vanaf de rand van het Eeckhoutbos heb je een mooi zicht op de vallei en het dorp van Maarke.

DSC055000001
Foto: Ludo Bauwens        

Tijdens de laatste weken van 2009 werden er nog een aantal beheerswerken uitgevoerd in de Maarkebeekvallei.

In functie van het omvormingsbeheer naar Elzen-essenbroek werd op zaterdag 12 december in het Klein Eeckhout de onderetage van o.a. Zwarte els, Gewone es en Hazelaar afgezet.

DSCN34070001

Na het rooien van de populieren zullen de afgezette bomen en struiken opnieuw opschieten als hakhout.

DSCN34130001

 

En op 14 en 16 december werden in het Eeckhoutbos de Haagbeuken, Gewone essen en wilgen langs de bosrand aan de onderkant van het bos geknot. Volgend voorjaar zullen ze opnieuw uitlopen vanuit slapende knoppen en nieuwe takken vormen. Het knotten gebeurde door de terreinploeg van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA), waarvoor dank. Jammer genoeg kan ik van deze activiteit geen foto's laten zien.

Tijdens het weekend van 19 en 20 december is er een pak sneeuw gevallen. Het was van 1986 geleden dat er nog zoveel sneeuw viel en dat ze zo lang bleef liggen. Het landschap zag er plots helemaal anders uit. Het winters sneeuwlandschap leverde heel wat mooie beelden. Ik laat u even meegenieten.

DSC_66820001

Idyllisch beeld van het Longkruibosje boven Ladeuze

DSC_66890001

De nestkast wacht geduldig op het bezoek van een Steenuil begin maart 2010.

DSC_67310001

Het Eeckhoutbos ligt er verlaten bij midden het sneeuwlandschap. Het komende voorjaar bruist het hier van het leven.

DSC_67410001

Het Longkruidbosje aan de Eikenberg schittert in een winters zonnetje.

DSC_67170001

Het landschap van de Maarkebeekvallei gaat rusten onder een wit tapijt. 

Warme winterse groeten en tot een volgende keer.

Johan    

       

 

 

 

22:24 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |