19-04-10

Wandeling oudercomité gemeenteschool Maarke

Het heeft erg lang geduurd maar uiteindelijk is het er toch van gekomen: het is lente. De paddentrek kondigde haar al aan. Op 20 maart, tijdens de voorbereiding van de wandeling voor het oudercomité van de gemeenteschool van Maarke, konden Stijn, Ludo, Luc en ik er niet naast kijken. Minstens 60 platgereden padden telde Stijn verspreid over de wegen van Maarke. Hopelijk heeft een veel groter aantal de poel wel bereikt om voor nakomelingen te zorgen.

DSC_73150001

 

De eerste voorjaarsbloeiers brengen na de lange winter al wat kleur in de bermen.

DSC_73190001
    

Het Klein hoefblad (Tussilago farfara) behoort tot de Composietenfamilie en kan beschouwd worden als één van de voorbodes van de lente. Ze bloeien bij de eerste lentezon en tot april waarbij ze een massa aan nectar en stuifmeel produceren wat hen heel belangrijk maakt voor vroege, wilde bijen, hommels en andere insecten. Na de bloei verschijnen de bladeren.

DSC_73310001
 

Paarse dovenetel (Lamium purpureum) is een vertegenwoordiger van de Lipbloemenfamilie en bloeit het hele jaar door. Het is ook één van de vroegste lentebloeiers. Dit eenjarig akkeronkruid heeft bloemen die variëren van licht purper tot donkerpaars. Klein maar fijn.

Op 28 maart genoten 35 vroege vogels, waaronder 11 kinderen van een deugddoende ochtendwandeling die vertrok van de kerk van Maarke. We bezochten het natuurgebied de Schamperij en de Planterij. In de amfibieënpoel dreef kikkerdril.

DSC063780001_1
Foto Ludo Bauwens       

Voor salamanders was het nog te vroeg. De aandachtige ouders en kinderen stelden heel wat vragen over de verschillende nestkasten die her en der in het natuurgebied zijn geplaatst. De Steenuil en Torenvalk zullen er wel bij varen. Tijdens de terugtocht genoot iedereen van de prachtige vergezichten met zicht op o.a. de Bossenaremolen en de radartorens in het Hoppebos (Vloesbergen). Rond tien uur kon iedereen smullen van een uitgebreid en gezond ontbijt. De gidsen van dienst werden bedankt met een 'opkikkertje'. Bedankt iedereen en tot volgend jaar.

DSC063920001
Foto: Ludo Bauwens

Groeten en tot binnenkort met meer nieuws uit de Maarkebeekvallei.

Jo

23:13 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |