26-05-10

Voorjaarsbloeiers en andere lentepracht

Op 11 april kende de 32ste editie van de Vlaamse Ardennendag een groot succes. Het weer was de organisatoren gunstig gezind. Meer dan duizend deelnemers konden genieten van een of meerdere activiteiten uit het ruime aanbod. In het Eeckhoutbos en omgeving was dit jaar Natuurpunt De Ratel uit Nevele te gast. Aan de Romansmolen was de Grote gele kwikstaart trouw op post. Ondanks het vroege tijdstip (half april) waren er toch al redelijk wat bloeiende Wilde hyacinten te zien in het Eeckhoutbos. Niet de blauwe tapijten zoals vorig jaar, maar toch al een impressie van wat het moet worden. En de combinatie met de volop bloeiende Bosanemonen en Slanke sleutelbloemen was ook mooi meegenomen. Voor Paarse schubwortel (hier en daar toch al helmvormige bloemen te zien) en zeker Eenbes en Gele dovenetel was het nog te vroeg. De roze en blauwe bloemen van het Gevlekt longkruid lokten volop bewonderiing in het Longkruidbosje langs de Eikenberg. Een zeer geslaagde Vlaamse Ardennendagwandeling. Natuurpunt De Ratel was met een beperkt maar geïnteresseerd en aangenaam gezelschap naar Maarke afgezakt. Zij vertrokken tevreden naar het Kasteel van Lilare en beloofden de afwezigen te overtuigen om volgend jaar aanwezig te zijn op de 33ste editie.

DSC_75210001

Bosanemoon en Wilde hyacinth vormen een kleurrijk en fris voorjaarsboeket.

Op 17 april was het werken geblazen in het Eeckhoutbos. Het verzaagde hout van de knotbomenrij die de voorbiije winter afgezet werd moest dringend uit het bos gehaald worden. Luc, Ludo, Angelo, Georges en ik waren er reeds vroeg bij. Maar toch was Pieter met tractor en kar als eerste in het bos. Na een voormiddag hard werken waren we al goed opgeschoten. Eric was intussen toegekomen met het aperitief en de broodjes voor de picnic. Een aangename en fel gewaardeerde verrassing waar we in de tuin van Ludo volop van genoten ... tot het tijd was om verder te werken. Tom was Pieter tijdens de middagpauze komen aflossen om met tractor en kar het hout uit het bos te halen. Rond vijf uur vond iedereen het welletjes geweest. Bij een frisse pint deed het deugd om terug te blikken op een geslaagde werkdag. Een dikke merci voor iedereen die geholpen heeft bij deze niet te onderschatten karwei en in het biijzonder aan Pieter en Tom van de werkgroep Bos t' Ename voor het labeur met tractor en boskar.

DSC_74510001_1
         

Tijdens de gezinswandeling van 18 april was het zomers zonnig weer. Er kwamen zowat 47 enthousiaste deelnemers samen aan de kerk van Maarke. Het doet altijd deugd vele trouwe vrienden en kennissen te ontmoeten. Deze namiddag waren er ook veel nieuwe gezichten te zien en dat is bemoedigend en hoopvol voor de toekomst. Aan de Romansmolen was de Grote gele kwikstaart opnieuw present. De voorjaarsbloeiers waren op een week tijd, mede door het goede weer, naar hun hoogtepunt geëvolueerd zodat de grote groep wandelaars kregen waarvoor ze gekomen waren: blauwe tapijten Wilde hyacint doorspekt en afgeboord met witte vlekken Bosanemoon. Slanke sleutelbloem stond nog mooi in bloei.

DSC_74630001

Slanke sleutelbloem

Paarse schubwortel en Gele dovenetel toonden hun kleurrijke bloemen. De kleine maar fijne kubusvormige bloempjes van het Muskuskruid werden onder de loepe genomen terwijl Zwartkop volop zijn zang liet horen.

DSC_75730001

Muskuskruid

Eenbes was talrijk aanwezig maar bloeide nog net niet. Twee spelende eekhoorns lieten zich volop bewonderen. In het Longkruidbosje stonden Gevlekt Longkruid en Gevlekte aronskelk er uitbundiger bij dan ooit. De bloemen van Gewone vogelmelk laten nog een paar weken op zich wachten. Het Oranjetipje fladderde van de ene Pinsterbloem naar de ander bloem van Look zonder look, de twee geprefereerde waardplanten.

 DSC_76050001

Pinksterbloem

Tijdens de landschapswandeling door de hogergelegen kouters op het plateau van de steile flank van de Maarkebeekvallei weerklonk het gezang van Veldleeuwerik. Met goede ogen kon je een donker stipje ontwaren in het wit van enkele zeldzame wolken. Tevreden bereikten we de kerk van Maarke, eindpunt van een geslaagde gezinswandeling.

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan                

23:22 Gepost door Johan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |