01-10-10

Grote werken tijdens de zomervakantie

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

het is alweer een tijdje geleden dat jullie nog iets vernamen over het reilen en zeilen in ons natuurgebied. Niet getreurd, met een paar korte berichten zijn jullie op de hoogte van de laatste gebeurtenissen.

De eerste helft van juli werden in Klein Eeckhout, aan de Maarkebeek, de populieren gerooid. Het betreft een oud bosje, een goede halve hectare groot, met een gedegradeerde vorm van rabatten. In dit natte bosje werden greppels gegraven. Op de hoger gelegen - en daardoor ook drogere - delen (rabatten) werden populieren geplant. De greppels zorgden voor de afwatering. Die greppels zijn echter door de jaren heen niet meer aangesloten op de afwaterende gracht, waardoor vernatting duidelijk is vast te stellen. De populieren waren oud en kaprijp, sommige hadden een omtrek van meer dan drie meter. Tijdens de vorige winter werd de onderetage, bestaande uit voornamelijk Zwarte els en Gewone es, afgezet. De meeste van deze bomen zijn immers ontstaan uit hakhout. Door ze opnieuw als hakhout te beheren konden ze niet beschadigd worden tijdens de exploitatie van de populieren. De eerste helft van juli was bijzonder droog en warm. Daardoor werd er minimale schade toegebracht aan de bosbodem en de naaste omgeving.

DSC_86320001.JPG

De exploitatie is volop aan de gang (09/07/2010) - Foto: Johan Cosijn

DSC_86410001.JPG

Een vallende populier (09-07-2010) - Foto: Johan Cosijn 

DSC_86460001.JPG

 De populieren worden aan de overkant van de Maarkebeek opgeladen voor transport (09/07/2010)

Foto: Johan Cosijn

Het is een zeer klein bosje en het ligt geïsoleerd zodat een snelle kolonisatie van bosboomsoorten niet echt te verwachten is. Bijgevolg zal er deels heraangeplant worden met Zwarte els en Gewone es om dit natuurgebied tot een vochtig tot nat elzen-essenbroekbos te laten ontwikkelen. Benieuwd hoe het Klein Eeckhout er volgend voorjaar zal uitzien. Spannend hé.

Hoopvolle groeten en tot binnenkort,

Johan

 

 

 

23:05 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.