26-10-11

Gezinswandeling in Schamperij en omgeving

Tijdens de gezinswandeling van zondag 18 september 2011 genoten een twaalftal natuurliefhebbers van de fauna, flora en het landschap in de Schamperij en omgeving. Na enkele minuten ontdekten we langs de Brouwerijweg, achter de kerk van Maarke, een eerste paddenstoel. Aan de voet van een oude knotes stond een jonge zadelzwam. Deze algemene zwam komt voor op levend en dood hout van loofbomen, voornamelijk gewone es. Het is een wondparasiet en saprofyt.

gezinswandeling zadelzwam 18092011.jpg

Zadelzwam - Foto: Ludo Bauwens

Onderweg naar de Schamperij werd er een paar keer halt gehouden om mede door het mooie weer te genieten van de bijzondere vergezichten: over de Maarkebeekvallei heen herkenden we de bakstenen schoorsteen van brouwerij Roman, de Bossenaremolen, de centrale van Ruien en de radartorens van D'Hoppe in Vloesberg.

In de buurt van de Planterij (deelgebied Schamperij) waren we getuige van een raar fenomeen. Door de zachte, warme nazomer kenden sommige struiken een tweede bloei. Rijpe vruchten samen met frisse bloesems: een niet alledaagse waarneming.  

kardinaalsmuts gezinswandeling 18092011.jpg

meidoorn gezinswandeling 18092011.jpg

Bloemen en vruchten van kardinaalsmuts (boven) en meidoorn (onder) op hetzelfde moment

Foto's: Ludo Bauwens

In de Planterij werd de nodige aandacht besteed aan de amfibieënpoel, de nestkasten voor torenvalk, steenuil en eikelmuis en het reguliere beheer van het gebied. Ook hier deden we enkele opmerkelijke waarnemingen. In de buurt van de poel zat een mooi exemplaar van onze marmerspin (Araneus marmoreus), maar wel de variëteit pyramidatus. Een heel mooie waarneming dus!

spin planterij gezinswandeling 18092011.jpg

Marmerspin (Araneus marmoreus var. pyramidatus) - Foto: Ludo Bauwens

Bij het verlaten van de Planterij werd er even halt gehouden bij een sleedoorn met berijpte blauwe 'pruimpjes' met hun typische wrange smaak, ook wel 'slee' genoemd. Christa ontdekte er een eitje van de sleedoornpage. Deze heerlijke namiddag kon niet meer stuk.

sleedoornpage gezinswandeling planterij 18092011.jpg

Op de twijg, links van de knoppen, werd het witte eitje van de sleedoornpage ontdekt.

Foto: Ludo Bauwens

In de losweg van de Schamperij zagen we een mooi exemplaar van de reuzenbovist. Deze paddenstoel kan het formaat van een voetbal hebben. In het natuurgebied werd de nodige aandacht besteed aan het beheer en de plaatselijke samenwerking met privé boseigenaars en de bosgroep. Reuzenpaardenstaart en reuzenbalsemien komen er plaatselijk massaal voor. Ook hier werden nestaksten voor steenuil en eikelmuis geïnstalleerd. Tijdens één van de laatste haltes werd dieper ingegaan op de recente essenziekte. Deze vrij recente schimmelziekte, de eerste meldingen kwamen in de jaren '90 uit Litouwen en Polen, heeft sinds enkele jaren ook in de Vlaamse Ardennen al heel wat schade aangericht aan bosbestanden van gewone es. Met name in de Schamperij werd één van de eerste aantastingen waargenomen. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek doet wetenschappelijk onderzoek naar deze schimmelziekte. Meldingen van aantastingen van deze schimmelziekte zijn absoluut welkom op http://www.inbo.be/content/page.asp?pid=DIE_DIA_start

Bij aankomst aan de kerk van Maarke had iedereen genoten van een deugddoende herfstwandeling met boeiende verhalen, prachtige vergezichten en interessante waarnemingen. De afwezigen hadden weer maar eens ongelijk.

Hartelijke groeten en tot binnenkort, Johan  

22:38 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |