25-07-12

Monitoring en inventarisatie in de Maarkebeekvallei

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

toen ik het vorig bericht van 16/04/2012 eindigde met 'Tot gauw...' had ik wel iets anders in gedachten. Met mijn verontschuldigingen voor het té lange stilzwijgen.

Ik maak van deze vakantieperiode dankbaar gebruik om de monitoring- en inventarisatieprojecten die lopen in de Maarkebeekvallei wat van dichterbij te bekijken. Wat is er zoal gebeurd de voorbije maanden?

Vooreerst werden er eind april opnieuw fuiken geplaatst in diverse poelen binnen (en buiten) het werkingsgebied om de amfibieën te inventariseren. Het resultaat was opnieuw meer dan bevredigend, ondanks het feit dat er dit voorjaar maar één soort salamander werd waargenomen: de alpenwatersalamander. Het was weerom opvallend hoeveel honderden kikkervisjes we in de fuiken aantroffen.

DSC_61490001.JPG

Luc en Ludo bevrijden de honderden kikkervisjes - Foto: Johan Cosijn

Op 28 april werd er bij het ledigen van de fuik een vreemde ontdekking gedaan: een pigmentloos exemplaar van alpenwatersalamander met opvallend rode ogen. Een zeldzame waarneming van een albino alpenwatersalamander.

DSCN79630001.JPG

Albino alpenwatersalamander - Foto: Johan Cosijn

Tijdens de laatste invantarisatie werd er voor het eerst gebruik gemaakt van twee splinternieuwe fuiken, met dank aan Angelo. Vanaf volgend jaar kunen we permanent vier fuiken inzetten. Geduld wordt beloond Knipogen. Ook de jeugd was pertinent aanwezig. Opvolging verzekerd.

IMG_14250001.JPG

De jeugd kijkt aandachtig toe - Foto: Angelo Manhaege

Zonnige groeten en tot gauw, Johan  

 

           

 

15:46 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt voor de nuttige informatie, Johan. Ik ben van plan om de blog regelmatig te raadplegen.

Gepost door: georges dr | 30-07-12

De commentaren zijn gesloten.