24-11-12

NAJAARSWANDELING SCHAMPERIJ EN OMGEVING

Liefst 18 geïnteresseerden kwamen zondag 23 september samen aan de kerk van Maarke voor de gezinswandeling naar de Schamperij en omgeving. Onder hen zes kinderen. Is de opvolging verzekerd?

Na een korte inleiding stapten we met lichte doch vastberaden tred richting Schamperij. Af en toe werd er halt gehouden om te genieten van het landschap en de (wijdse) vergezichten en om de groep weerom te laten samen komen. Het was bewolkt en grijs maar gelukkig (grotendeels) droog weer. Tijdens de korte stops besteedde de gids de nodige aandacht aan de fauna en flora langs de Maarkebeek.

Na een korte maar stevige klim bereikte de groep het gebied van de Schamperij. Bij helder weer kan je van hieruit genieten van een prachtig en wijds panorama: de Bossenareheuvel en houten staak(wind)molen rechts en de militaire radartorens van Flobecque (Vloesbergen) links. Jammer dat het vandaag bewolkt was.

In het deelgebied 'Planterij' werd halt gehouden voor een woordje uitleg bij het beheer en de resultaten van de monitoring van van de amfibieënpoel en de open plek op de zuidgerichte hellende  berm.

DSC03524_10001.JPG

De zuidgerichte hellende berm wordt jaarlijks tweemaal gemaaid (met afvoer)

Foto: Ludo Bauwens 

In het natuurreservaat de Schamperij werd aandacht besteed aan de problematiek van de invasieve exoot reuzenbalsemien, reuzenpaardenstaart als indicator van kwelwater, het voorkomen van wijngaardslak en segrijnslak en de problematiek van de essenziekte. In het voorjaar plantten we met de werkgroep zo'n 450 jonge boompjes aan tussen het aangetaste essenbestand. De jonge boompjes stelden het goed, er is zo goed als geen 'uitval'.

DSC03543_10001.JPG

Jonge natuurliefhebber gefascineerd door de grote, mooie bloemen van reuzenbalsemien

Foto: Ludo Bauwens 

Via rustige kleine wegen en verlaten veldwegen genoten we van het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen en bereikten tegen 17u de plaats van vertrek. De deelnemers waren enthousiast en spraken tijdens het afscheid af voor de volgende wandeling.

Het weekend werd in schoonheid afgesloten. Nieuwe energie voor de komende werkweek.

Tot gauw,

Johan

 

                   

 

00:11 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.