23-11-12

Natuur ontwikkelt volop in Klein Eeckhout

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

hoewel het volgende feit reeds dateert van 28 mei wil ik jullie dit toch niet onthouden. Die dag werden de planten in Klein Eeckhout geïnventariseerd. Na het rooien van de kaprijpe populieren in juli 2010 werd het wel eens tijd om te weten hoe de natuur en in het bijzonder de planten zich aan het herstellen waren in dit kleine maar unieke biotoop vlak naast de Maarkebeek. Voor de inventarisatie konden we gelukkig beroep doen op de deskundige kennis van Luc Menschaert. Samen met Luc en Ludo zijn we uiteindelijk uitgekomen op 74 soorten. Op het eerste zicht zou dit bescheiden kunnen lijken, maar gezien het tijdstip (tussen voorjaar en zomer) toch een vrij behoorlijk resultaat. En dit kan uiteraard nog beter als we volgend jaar in het voorjaar en een tweede maal in augustus/september de inventarisatie kunnen herdoen. Dit jaar was een inventarisatie in de lente onmogelijk wegens een te hoge waterstand in het natuurreservaat.

Ondanks alles is het overduidelijk dat de plantengroei zich onvoorstelbaar snel herstelt. Met het plotse overaanbod aan licht is het logisch dat er een plotse maar tijdelijke opstoot is van brandnetel en bramensoorten. Al valt het al bij al nog behoorlijk mee. Wat meteen opviel is dat een soort als gele lis (Iris pseudocorus) explodeert.

DSC_73960001.JPG

 Massale bloei van gele lis - Foto: Johan Cosijn 

Daarnaast zijn er nog tal van soorten die zich volop aan het ontwikkelen of herstellen zijn. Maar de mooiste waarnemingen waren toch die van bosmuur (Stellaria nemorum ssp. nemorum) en slanke zegge (Carex strigosa) naast ijle zegge (Carex remota) en toch ook opvallend veel penningkruid (Lythrum salicaria). Veder ook mooie combinaties van wilde margriet (Leucanthemum vulgare) en echte koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi) en ook heel wat moerasspirea (Filipendula ulmaria). Opvallend ook hoe zwarte els (Alnus glutinosa), een doelsoort, zich spontaan aan het vestigen is over het hele gebied.  

DSC_74110001.JPG

Echte koekoeksbloem en margriet: een mooie combinatie tussen de opschietende zwarte elzen

Foto: Johan Cosijn

En niet te vergeten: mooie waarnemingen van zowel zwartkopvuurkever als roodkopvuurkever (dankzij enkele stapels dood hout die we hebben laten liggen). 

Benieuwd hoe dit kleine maar fijne natuurgebied volgend voorjaar er in al zijn pracht zal uitzien.

Bedankt Luc Menschaert en hopelijk tot volgend jaar!

Hartelijke groeten,

Johan

             

               

21:52 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.