25-11-12

AMFIBIEËNPOEL PLANTERIJ GERUIMD

Zaterdagvoormiddag 10 november werd de amfibieënpoel op de Planterij geruimd. In de loop der jaren is de poel aangereikt door uitgespoelde meststoffen van de bovengelegen akker. Door deze eutrofiëring ontwikkelden zich algen en wieren tot FLAP en groeide de poel vanaf de rand toe met grassoorten. Het was duidelijk dat de poel stilaan aan het verlanden was. Hoog tijd dus om in te grijpen.

 DSCN93890001.JPG

Zo zag de flink aangereikte poel er uit bij aankomst rond 9u20 - Foto: Johan Cosijn

Luc, Ludo en Johan maakten met mesthaken en 'verlengde hark' de helft van de poel vrij. Tussen het FLAP en de wortelzoden van het gras ontdekten we tal van jonge kikkers, salamanderlarven en waterkevers. De meeste exemplaren werden na waarneming onmiddellijk terug te water gelaten. Andere vonden ongetwijfeld zelf hun weg terug naar de poel.

DSCN93940001.JPG

Ludo en Luc volop in actie - Foto: Johan Cosijn

Na goed anderhalfuur volgehouden inzet was de heft van de poel geruimd. De andere helft wordt volgend jaar aangepakt. Zo houden de verschillende waterdieren voldoende schuilplaats over. Het resultaat mag absoluut gezien zijn. Benieuwd welk resultaat de inventarisatie van salamandersoorten volgend voorjaar zal opleveren. Weeral iets om vol belangstelling naar uit te kijken.

DSCN94000001.JPG

Dit ziet er al veel beter uit! - Foto: Johan Coisjn  

Na de werkzaamheden maakten we nog een korte lus door het natuurgebied. Het werd duidelijk dat het bos zich na bijna zes jaar begint te sluiten. Voornamelijk zwarte els en gewone es zijn fors uitgegroeid en op de drogere plaatsen is zomereik en lijsterbes flink opgeschoten. In nog geen zes jaar tijd is dit gebied ontwikkeld tot een prachtig stukje natuur in de Maarkebeekvallei.

Onze goede daad voor vandaag is reeds volbracht.

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan           

14:19 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.