25-11-12

BEHEERWERKEN IN DE SCHAMPERIJ

Zaterdag 24 november was de voltallige werkgroep om 9u present aan de kerk van Maarke, met uizondering van Bart die momenteel in Chengdu verblijft - één van de vele stopplaatsen op zijn fietsavontuur naar het andere eind van de wereld. Wie het avontuur van Bart wil volgen kan hiervoor terecht op http://eurasiaon2wheels.weebly.com/index.html

De wilgen langs de rand met de aanpalende weide dienden 'afgezet' te worden en om de drie à vier meter werd er één stam aangeduid die mocht blijven staan en als 'knot' werd ingekort. Het is de bedoeling om ze als knotwilg verder te blijven beheren. Hopelijk bieden ze later nestgelegenheid voor steenuil e.a.

DSCN94280001.JPG

Mede dank zij de enhousiaste inzet van iedereen vorderden de werkzaamheden zienderogen

Foto: Johan Cosijn

Iedereen was enthousiast en gedreven en we vlogen er dan ook meteen in. Zoals steeds bij beheerwerken met de kettingzaag werd de noodzakelijke aandacht besteed aan veiligheid: veiligheidsbroek, handschoenen, helm en koptelefoon. Een ongeluk is rap gebeurd. Beter voorkomen dus.

DSCN94180001.JPG

Tiidens beheerwerken met de kettingzaag worden steeds de veiligheidsvoorschriften in acht genomen

Foto: Johan Cosijn 

De dikste takken werden afgevoerd en verdeeld onder de werklustigen van dienst. Luc had het geniale idee om zijn 'motoculteur' er bij te halen. Hiermee werd er heel wat werk en tijd gespaard. En of hij dit graag deed!

DSCN94250001.JPG

Luc in volle actie - Foto: Johan Cosijn   

De inzet was fantastisch en het resultaat is super! Dat zal pas nog veel duidelijker worden als de knotwilgen uitlopen volgend voorjaar. Uitkijken naar de nieuwe lente.

DSCN94310001.JPG

Het resultaat was fantastisch - Foto: Johan Cosijn 

Iedereen alvast heel erg bedankt voor de aangename en gezellige samenwerking en de gewaardeerde inzet van ieder van jullie. 

Stormachtige herfstgroeten en tot de volgende keer,

Johan 

      

15:07 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

AMFIBIEËNPOEL PLANTERIJ GERUIMD

Zaterdagvoormiddag 10 november werd de amfibieënpoel op de Planterij geruimd. In de loop der jaren is de poel aangereikt door uitgespoelde meststoffen van de bovengelegen akker. Door deze eutrofiëring ontwikkelden zich algen en wieren tot FLAP en groeide de poel vanaf de rand toe met grassoorten. Het was duidelijk dat de poel stilaan aan het verlanden was. Hoog tijd dus om in te grijpen.

 DSCN93890001.JPG

Zo zag de flink aangereikte poel er uit bij aankomst rond 9u20 - Foto: Johan Cosijn

Luc, Ludo en Johan maakten met mesthaken en 'verlengde hark' de helft van de poel vrij. Tussen het FLAP en de wortelzoden van het gras ontdekten we tal van jonge kikkers, salamanderlarven en waterkevers. De meeste exemplaren werden na waarneming onmiddellijk terug te water gelaten. Andere vonden ongetwijfeld zelf hun weg terug naar de poel.

DSCN93940001.JPG

Ludo en Luc volop in actie - Foto: Johan Cosijn

Na goed anderhalfuur volgehouden inzet was de heft van de poel geruimd. De andere helft wordt volgend jaar aangepakt. Zo houden de verschillende waterdieren voldoende schuilplaats over. Het resultaat mag absoluut gezien zijn. Benieuwd welk resultaat de inventarisatie van salamandersoorten volgend voorjaar zal opleveren. Weeral iets om vol belangstelling naar uit te kijken.

DSCN94000001.JPG

Dit ziet er al veel beter uit! - Foto: Johan Coisjn  

Na de werkzaamheden maakten we nog een korte lus door het natuurgebied. Het werd duidelijk dat het bos zich na bijna zes jaar begint te sluiten. Voornamelijk zwarte els en gewone es zijn fors uitgegroeid en op de drogere plaatsen is zomereik en lijsterbes flink opgeschoten. In nog geen zes jaar tijd is dit gebied ontwikkeld tot een prachtig stukje natuur in de Maarkebeekvallei.

Onze goede daad voor vandaag is reeds volbracht.

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan           

14:19 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-11-12

NAJAARSWANDELING SCHAMPERIJ EN OMGEVING

Liefst 18 geïnteresseerden kwamen zondag 23 september samen aan de kerk van Maarke voor de gezinswandeling naar de Schamperij en omgeving. Onder hen zes kinderen. Is de opvolging verzekerd?

Na een korte inleiding stapten we met lichte doch vastberaden tred richting Schamperij. Af en toe werd er halt gehouden om te genieten van het landschap en de (wijdse) vergezichten en om de groep weerom te laten samen komen. Het was bewolkt en grijs maar gelukkig (grotendeels) droog weer. Tijdens de korte stops besteedde de gids de nodige aandacht aan de fauna en flora langs de Maarkebeek.

Na een korte maar stevige klim bereikte de groep het gebied van de Schamperij. Bij helder weer kan je van hieruit genieten van een prachtig en wijds panorama: de Bossenareheuvel en houten staak(wind)molen rechts en de militaire radartorens van Flobecque (Vloesbergen) links. Jammer dat het vandaag bewolkt was.

In het deelgebied 'Planterij' werd halt gehouden voor een woordje uitleg bij het beheer en de resultaten van de monitoring van van de amfibieënpoel en de open plek op de zuidgerichte hellende  berm.

DSC03524_10001.JPG

De zuidgerichte hellende berm wordt jaarlijks tweemaal gemaaid (met afvoer)

Foto: Ludo Bauwens 

In het natuurreservaat de Schamperij werd aandacht besteed aan de problematiek van de invasieve exoot reuzenbalsemien, reuzenpaardenstaart als indicator van kwelwater, het voorkomen van wijngaardslak en segrijnslak en de problematiek van de essenziekte. In het voorjaar plantten we met de werkgroep zo'n 450 jonge boompjes aan tussen het aangetaste essenbestand. De jonge boompjes stelden het goed, er is zo goed als geen 'uitval'.

DSC03543_10001.JPG

Jonge natuurliefhebber gefascineerd door de grote, mooie bloemen van reuzenbalsemien

Foto: Ludo Bauwens 

Via rustige kleine wegen en verlaten veldwegen genoten we van het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen en bereikten tegen 17u de plaats van vertrek. De deelnemers waren enthousiast en spraken tijdens het afscheid af voor de volgende wandeling.

Het weekend werd in schoonheid afgesloten. Nieuwe energie voor de komende werkweek.

Tot gauw,

Johan

 

                   

 

00:11 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-12

Succesvolle tweede zomerse BBQ

Op zaterdag 4 augustus 2012 waren Georges en Diane zo vriendelijk en gastvrij om onze tweede zomerse BBQ in hun idyllische tuin te laten doorgaan. Het sprookjesachtig huis met rieten dak, de uitgestrekte tuin met ruime moestuin en de zomerse zon, idealere omstandigheden konden wij ons niet voorstellen!

DSCN87540001.JPG

Tijdens het hartverwarmend aperitief mochten we Mario en Anja en hun twee dochters verwelkomen als nieuwe leden van de werkgroep - Foto: Brecht Bauwens

En Mario wou meteen zijn beste bedoelingen duidelijk maken door zijn splinternieuwe gasBBQ te demonstreren. En de BBQ deed het prima. Van een geslaagde kennismaking gesproken!

DSCN87760001.JPG

Mario demonstreert de gasBBQ - Foto: Johan Coisjn

DSC_95200001.JPG

Zon, sfeer en gezelligheid troef - Foto: Johan Cosijn

Zowel jong als oud genoot van het gevarieerde aanbod en er was voor elk wat wils. Na het voorgerecht en het uitgebreide hoofdgerecht met aangepast drankenassortiment was het tijd voor het dessert: warme banaan met chocolade en een bolletje ijscrème. Niet te evenaren!

DSCN87790001.JPG

De jeugd (onze toekomst) geniet onder elkaar van deze heerlijke dag - Foto: Johan Cosijn

Voldoende energie verzameld om een heuse wedstrijd badminton te spelen. Nadien werd één boodschap duidelijk: werken aan de conditie en blijven oefenen!

DSC_95800001.JPG

Jong en oud(er) strijden voor de eer - Foto: Ludo Bauwens

Tijdens deze heerlijke, gezellige en sfeervolle dag werd ook aandacht besteed aan natuurstudie: het vlindertelweekend. Het zonnige weekend en de fors uitgegroeide vlinderstruik leverde gigantische aantallen van kleine vos, dagpauwoog en atalanta.

Een geslaagde BBQ over de hele lijn. Bedankt Georges en Diane voor zoveel gastvrijheid!

DSC_94970001.JPG

De leden van de werkgroep rond de Maarkebeekvallei.

Van links naar rechts. Staand: Johan, Ludo, Mario en Angelo. Zittend: Georges, Luc en Michel.

Enkel Bart ontbreekt wegens fietsavontuur aan de andere kant van de blauwe planeet. 

Warme groeten en tot binnenkort,

Johan                        

23:29 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Natuur ontwikkelt volop in Klein Eeckhout

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

hoewel het volgende feit reeds dateert van 28 mei wil ik jullie dit toch niet onthouden. Die dag werden de planten in Klein Eeckhout geïnventariseerd. Na het rooien van de kaprijpe populieren in juli 2010 werd het wel eens tijd om te weten hoe de natuur en in het bijzonder de planten zich aan het herstellen waren in dit kleine maar unieke biotoop vlak naast de Maarkebeek. Voor de inventarisatie konden we gelukkig beroep doen op de deskundige kennis van Luc Menschaert. Samen met Luc en Ludo zijn we uiteindelijk uitgekomen op 74 soorten. Op het eerste zicht zou dit bescheiden kunnen lijken, maar gezien het tijdstip (tussen voorjaar en zomer) toch een vrij behoorlijk resultaat. En dit kan uiteraard nog beter als we volgend jaar in het voorjaar en een tweede maal in augustus/september de inventarisatie kunnen herdoen. Dit jaar was een inventarisatie in de lente onmogelijk wegens een te hoge waterstand in het natuurreservaat.

Ondanks alles is het overduidelijk dat de plantengroei zich onvoorstelbaar snel herstelt. Met het plotse overaanbod aan licht is het logisch dat er een plotse maar tijdelijke opstoot is van brandnetel en bramensoorten. Al valt het al bij al nog behoorlijk mee. Wat meteen opviel is dat een soort als gele lis (Iris pseudocorus) explodeert.

DSC_73960001.JPG

 Massale bloei van gele lis - Foto: Johan Cosijn 

Daarnaast zijn er nog tal van soorten die zich volop aan het ontwikkelen of herstellen zijn. Maar de mooiste waarnemingen waren toch die van bosmuur (Stellaria nemorum ssp. nemorum) en slanke zegge (Carex strigosa) naast ijle zegge (Carex remota) en toch ook opvallend veel penningkruid (Lythrum salicaria). Veder ook mooie combinaties van wilde margriet (Leucanthemum vulgare) en echte koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi) en ook heel wat moerasspirea (Filipendula ulmaria). Opvallend ook hoe zwarte els (Alnus glutinosa), een doelsoort, zich spontaan aan het vestigen is over het hele gebied.  

DSC_74110001.JPG

Echte koekoeksbloem en margriet: een mooie combinatie tussen de opschietende zwarte elzen

Foto: Johan Cosijn

En niet te vergeten: mooie waarnemingen van zowel zwartkopvuurkever als roodkopvuurkever (dankzij enkele stapels dood hout die we hebben laten liggen). 

Benieuwd hoe dit kleine maar fijne natuurgebied volgend voorjaar er in al zijn pracht zal uitzien.

Bedankt Luc Menschaert en hopelijk tot volgend jaar!

Hartelijke groeten,

Johan

             

               

21:52 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-11-12

MONITORING EN INVENTARISATIE IN DE MAARKEBEEKVALLEI (DEEL 2)

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

het is alweer veel te lang geleden dat jullie nog eens iets vernamen over het reilen en zeilen in ons natuurgebied. Bij deze een poging om weer 'bij te benen.'

De monitoringsprojecten betreffende broedgevallen en aanwezigheid/verspreiding van steenuil, kerkuil en eikelmuis werden ook dit jaar dapper verder gezet. Mede door de onverminderde inzet van voornamelijk Ludo en Luc (en in mindere mate mijzelf) worden jaarlijks de resultaten van de controles van de nestkasten van de respectievelijke soorten overzichtelijk en plichtsbewust bijgehouden. In de monitoringsgeschiedenis van de Maarkebeekvallei zal 2012 bijblijven als een jaar waarin niet veel broedresultaten werden genoteerd.

De controle van de steenuilnestkasten leverde geen enkel broedgeval op. Wel werden in verschillende nestkasten braakballen aangetroffen. Wellicht het resultaat van rondzwervende mannetjes. Meer dan waarschijnlijk vinden steenuilenkoppels voldoende geschikte nestgelegenheid in de talrijke oude knotbomen in de Maarkebeekvallei. In enkele kasten vonden we een verlaten nest van koolmees: de achterste kamer volledig gevuld met mos met in het midden een mooi nestkuiltje waarin de eieren werden uitgebroed en de jongen werden grootgebracht. Van engelengeduld gesproken.

Tijdens het jaarlijkse nazicht van de nestkasten voor kerkuil werd evenmin een geslaagd broedgeval genoteerd. In verschillende nestkasten zagen we wel een broedpoging van kauwen: een wirwar van kleine takjes, evenwel zonder broedresultaat. Tijdens de controle van een gekende vrije broedplaats hadden Luc en Ludo wel prijs. Met succes werd een kerkuilenjong uit een goede oude Leuvense stoof bevrijd en terug in de omgeving van de nestplaats gezet. Uit dit heuglijk voorval putten we voldoende moed en energie om verder te blijven doen.

DSC028590001.JPG

Luc toont fier het bevrijdde kerkuilenjong. Het gezichtsmasker is reeds mooi ontwikkeld. De rest van het lichaam staat nog vol met donsveren. - Foto: Ludo Bauwens

DSC028500001.JPG

Luc brengt het kerkuilenjong terug naar de nestplaats. Ludo zorgt er voor dat zowel Luc als het uilenjong veilig en wel terug op hun plaats geraken.   

Het resultaat van de controles van de nestkasten voor eikelmuis ligt in de lijn van de verwachtingen: geen enkele eikelmuis aangetroffen. Wel enkele nesten van koolmees, oorwormen en hommels. Eén nestkast leverde toch wel een merkwaardige waarneming: een klein kikkertje lag er helemaal uitgedroogd. Maar niet getreurd: we zetten dit project blijgezind verder en hopen door verder doorgedreven maatregelen een aangepast beheer deze sympathieke slaapmuis met typisch Zorromasker terug te krijgen naar de Maarkebeekvallei. Benieuwd naar de resultaten van de controles van volgend jaar. Altijd boeiend, altijd spannend.

Optimistische groeten en tot binnenkort,

Johan                        

  

14:47 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |