13-05-13

Onderhoud poelen Longkruidbosje boven Ladeuze

Op 2 februari kregen de amfibieënpoelen in het Longkruidbosje boven Ladeuze hun jaarlijkse onderhoudsbeurt. De salamanderpoeltjes werden uitgediept en waar nodig werd de instroom van bronbeekwater opnieuw verzekerd. De poelen zijn opnieuw in orde en wachten geduldg op de eitjes en larven van salamanders en kikkers. Maar ook andere waterdieren zijn uiteraard meer dan welkom.

DSCN96750001.JPG

Ludo in volle actie bij het uitdiepen van één van de poelen - Foto: Johan Cosijn

Enkele omgevallen bomen maakten dat we moeilijk bij de poelen konden komen. Daarom werden enkele stammen opengezaagd zodat de doorgang gevrijwaard blijft. Tijdens beheerwerken met de kettingzaag wordt er steeds de nodige aandacht aan veiligheid besteed: zaagbroek, handschoenen, helm, koptelefoon,... Geen overbodige luxe, maar levensnoodzakelijk!

DSCN96860001.JPG

Tijdens het werken met de kettingzaag draagt Luc de verplichte veiligheidskledij

Foto: Johan Cosijn

Tijdens het uitdiepen van de poelen in het Longkruidbosje werd het duidelijk dat de voorjaarsbloei dit jaar wat later zal zijn. Door het aanhoudende winterweer heeft de plantengroei een achterstand van zowat 3 à 4 weken. We zullen dus nog wat moeten wachten op de bloemenpracht van dotterbloem, daslook, slanke sleutelbloem, gevlekt longkruid, gele dovenetel, bosanemoon en wilde hyacint. Bosbingelkruid was al volop aanwezig maar stond nog niiet in bloei.

Hopelijk wordt het snel lente...

17:47 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.