08-08-14

ERG ZELDZAME ORCHIDEE BLOEIT OOK IN DE MAARKEBEEKVALLEI

In het Natuurbericht 'Eerste vondst Paarse wespenorchis in Vlaanderen', uitgegeven door Natuurpunt op woensdag 6 augustus 2014, kon je lezen dat in Bos t' Ename, een natuurgebied vlak bij Oudenaarde dat beheerd wordt door Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), Paarse wespenorchissen werden ontdekt. Het gaat om de eerste officiële vondst in Vlaanderen en Nederland ooit. De orchideeënsoort is in heel Europa zeldzaam. Natuurpunt roept op om de rest van augustus en begin september uit te kijken voor deze bijzondere soort.

De orchidee bloeit in augustus met matte, pistachegroenkleurige bloemen, die naar het einde toe een beetje roze kleuren. Zoals haar naam aangeeft wordt de Paarse wespenorchis bestoven door wespen. De soort is in heel België beschermd. In Wallonië is ze 'bedreigd' en staat ze op de Rode Lijst.

JCO_0815.jpg

Matte, pistachegroenkleurige bloemen, die naar het einde toe een beetje roze kleuren.

Foto: Johan Cosijn

Ook in een bos in de Maarkebeekvallei, op 2,5 km van Bos t' Ename, werd de orchideeënsoort vorige maandag ontdekt door Ludo Bauwens en Johan Cosijn tijdens de controle/monitoring van de nestkasten voor Eikelmuis. Het betreft een klein aantal van eenstengelige exemplaren. Dat zou er kunnen op wijzen dat de vestiging hier recenter is. Een heuglijke gebeurtenis en een mooie beloning voor de jarenlange inzet van de vrijwilligers van de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei!

DSC_0937.jpg

De stengel en de bladeren zijn vooral in het begin duidelijk paars en zijn veel smaller en kleiner dan die van de Brede wespenorchis.

Foto: Johan Cosijn 

Blijft de vraag of de Vlaamse vindplaatsen uniek zijn, dan wel of de soort over het hoofd wordt gezien. Wellicht wordt de soort soms aangezien als Brede wespenorchis, die zeer algemeen is in onze regio. Natuurpunt wil dan ook oproepen om tijdens de rest van augustus en begin september uit te kijken naar exemplaren van de Paarse wespenorchis, zeker in de Vlaamse Ardennenbossen. Dat is wel opletten geblazen, want vooral de nog niet bloeiende exemplaren van de Paarse wespenorchis vallen zeer weinig op in vergelijking met de Brede wespenorchis. De stengel en de bladeren van de Paarse wespenorchis zijn vooral in het begin duidelijk paars en de bladeren zijn veel smaller en kleiner dan die van de Brede wespenorchis.

Het volledige Natuurbericht van woensdag 6 augustus 2014 kan je lezen op http://www.natuurbericht.be/?id=12701&Eid=8472 Veel leesplezier!

Vriendelijke groeten en tot binnenkort,

Johan Cosijn, namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei 

 

11:24 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |