26-12-14

OLIFANTSRUPS IN SCHAMPERIJ

Tijdens de beheerwandeling van zondag 10 augustus ontdekten we met de werkgroep toch wel een heel bijzondere rups. De tot 8 cm lange bruine rups wordt olifantsrups genoemd en trekt bij verstoring zijn kop iets in en beweegt dan zijn 'nek' heen en weer. Door de oogachtige niervormige vlekken en de spits toelopende 'kop', eigenlijk de voorzijde van het lichaam, lijkt hij nu wat op een slang. De rups foerageert 's nachts maar komt op mooie dagen soms ook tevoorschijn om op een stengel te rusten en valt dan goed op. We zagen die voormiddag minstens vijftien exemplaren. Allen zaten ze op harig wilgenroosje, hun favoriete waardplant. De rups komt echter ook voor op walstro en springzaad.

DSC_1084.jpg

Olifantsrups - Foto: Johan Cosijn  

Rupsen die op zoek zijn naar een plaats om zich te verpoppen, vallen op door hun grootte en door de opvallende oogvlekken. Na verpopping ligt de oranjebruine cocon in een holletje in de grond. De soort overwintert als pop in de strooisellaag. De vlinder noemt Groot avondrood (Deilephila elpenor) en vliegt van half mei tot begin september in één, soms twee generaties. De voorvleugellengte varieert van 28 tot 33mm. Groot avondrood is een vlinder uit de familie pijlstaarten (Sphingidae). De vlinder is goed herkenbaar aan de roze met olijfgroene voorvleugel met enkele strakke diagonale lijnen en de roze met zwarte achtervleugel. Op het olijfgroene borststuk bevindt zich een tamelijk scherp afgetekend rozerood lijnenpatroon dat zich voortzet in een lengtestreep over het achterlijf. Er is geen verschil tussen het mannetje en het vrouwtje en er is weinig variatie in kleur en tekening.

JCO_5201.jpg

Groot avondrood - Foto: Johan Cosijn

De vlinders worden overdag soms rustend op de waardplant gevonden. Ze vliegen vanaf de schemering en foerageren al vliegend op kamperfoelie en op andere planten met buisvormige bloemen. Ze komen op licht. Wij waren alvast heel tevreden met deze mooie waarneming.

Vele groeten en tot binnenkort,

Johan           

22:25 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |