04-01-15

VERWIJDEREN OVERWAS EN PLAATSEN AFSLUITING HEKKEBRUG

Het bosje aan de Hekkebrug werd in mei 2013 verworven en is daarmee het meest recent aangekochte bosje in de Maarkebeekvallei. Op zaterdag 29 november werd de overwas langs de bosrand verwijderd, zowel langs het fietspad naar Leupegem als langs de gracht naast de twee aanpalende weiden. Het was koud maar open en zonnig weer. Ideaal om dergelijke karwei te klaren.

DSC_2296.jpg

Bij het werken met de kettingzaag primeert steeds de veiligheid, zowel van de zager als de andere helpers

Foto: Johan Cosijn

We kregen die zaterdag de medewerking van 6 leden van de werkgroep: Ludo, Mario, Angelo, Andy, Georges en mezelf. Het was meteen de eerste beheerwerkdag van Andy Vanbraband, die voortaan onze werkgroep komt versterken. Andy werkte reeds mee bij de monitoring en controle van nestkasten van steenuil en kerkkuil en is bijgevolg niet helemaal nieuw voor de groep. We wensen hem alvast hartelijk welkom!     

DSC_2300.jpg

Andy heeft de handen vol - Foto: Johan Cosijn

Tijdens de werkzaamheden wordt toch altijd de nodige aandacht besteed aan natuurbeleving. In het winterse kale bos viel deze dikke stam van klimop op naast de grote stam van een eik. Hoe oud zou deze klimopstengel wel niet zijn?

DSC_2592.jpg

Mooie vervlochten oude stam/stengel van klimop

Foto: Johan Cosijn

Zoals steeds maken vele handen het werken licht. Tegen de middag was de klus dan ook geklaard.

Zaterdag 27 december stond de laatste klus van het jaar op het programma. Langs de bosrand diende de oude afrastering met prikkeldraad verwijderd te worden en vervangen te worden door nieuwe palen en een gladde draad. Die dag mochten we opnieuw op de medewerking van 6 leden van de werkgroep rekenen. Michel kwam vandaag Mario vervangen. Het had die nacht hevig geregend en het niveau van de Maarkebeek was dan ook serieus gestegen. De beek trad ter hoogte van de Hekkebrug net niet buiten haar oevers.

DSC_2593.jpg

Ter hoogte van de Hekkebrug is de Maarkebeek sterk gezwollen en treedt net niet buiten haar oevers

Foto: Johan Cosijn

De kastanjehouten palen worden met de hulp van een zware metalen manuele heipaal in de grond gedreven. Een jobke waar je het snel warm van krijgt. En dat mag wel bij dit koude regenweer.

DSC_2604.jpg

Ludo en Georges zijn klaar om de paal de genadeslag toe te brengen.

Angelo en Andy kijken toe en zien dat alles goed is.

Foto: Johan Cosijn

DSC_2608.jpg

De palen zijn geplaatst, blijft enkel nog de draad spannen en bevestigen

Foto: Johan Cosijn

Onder het motto 'samen sterk' en 'nie pleujen' is de nieuwe afrastering nog voor de middag geplaatst. Deze kan het nog wel een tijdje uithouden. Er bleef zelfs nog tijd over om het plantsoen in de bosrand langs het Eeckhoutbos, kant Eikenberg, vrij te stellen. Na een klein uur was de strijd met de bramen gestreden. Hier moeten we sneller terugkeren. Maar dat is voor in 2015. Bedankt iedereen voor de goede samenwerking in 2014!

Namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei wens ik jullie allen een gelukkig, gezond en voorspoedig 2015!

En daarnaast ook rust en tijd. Rust voor jezelf en tijd voor anderen. Of omgekeerd.

We hopen dat jullie volgend jaar even talrijk en even enthousiast de ontwikkelingen in de Maarkebeekvallei zullen blijven volgen.

Warme groeten,

Johan, namens de werkgroep rond de Maarkebeekvallei.

18:13 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

j'apprecie votre site internet et je me permet de mettre un lien vers le mien . n hesitez pas a visiter !

Gepost door: serrurier paris | 21-02-15

De commentaren zijn gesloten.