04-01-16

BESTE WENSEN

Beste vrienden,

namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei wens ik jullie een gezond, gelukkig en voorspoedig 2016!

Een jaar waarin we opnieuw willen werken aan het behoud, de bescherming en de versterking van de natuur en het milieu in de Maarkebeekvallei. We hopen hiervoor op uw gewaardeerde steun te kunnen blijven rekenen. Op regelmatige basis kunnen jullie het resultaat van onze diverse activiteiten volgen via een kort verslag.

Zo werd op zaterdag 14 november 2015 in Klein Eeckhout een amfibieënpoel gegraven op de locatie van de voormalige vispaaiplaats. De poel werd gerealiseerd in het kader van het provinciaal project 'Gestroomlijnd landschap' en werd uitgevoerd in samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA). We willen bij deze dan ook zowel de provincie Oost-Vlaanderen als het RLVA bedanken voor de vlotte en goede samenwerking.

DSC_7098.jpg

De locatie werd ter plaatse nagemeten en aangeduid door Ludo en Andy - Foto: Johan Cosijn

Tijdens de uitvoering van de werken werd nauwlettend rekening gehouden met de voorwaarden vermeld in de stedenbouwkundige vergunning. Tegen de middag was de klus, mede door het deskundige vakmanschap van de kraanman, geklaard. Het resultaat mag gezien worden.

DSC_7143.jpg

De amfibieënpoel is net klaar - Foto: Johan Cosijn

Tijdens een terreinbezoek op de laatste dag van vorig jaar zagen de conservator (Johan) en mede-conservator (Ludo) dat de poel reeds behoorlijk wat water bevatte. De waterstand doet het beste verhopen voor de amfibieën die hier tijdens de paddenoverzetactie in het vroege voorjaar een tijdelijk onderkomen zullen krijgen en waar ze hun eieren kunnen afzetten. De poel zal dienst doen als voortplantingsplaats. Binnenkort kan u hierover meer lezen.

DSC_7286.jpg

De waterstand op de laatste dag van 2015 - Foto: Johan Cosijn

Tijdens die laatste dag van vorig jaar werden ook andere deelgebieden van de Maarkebeekvallei bezocht. In de Schamperij (Horebeke) werden enkele beheeractiviteiten voor deze winter bekeken en werden enkele data afgesproken. Ook hiervan mag u hier binnenkort een kort verslag verwachten.

Dat de temperatuur tijdens de maand december van 2015 abnormaal hoog was hoef ik jullie niet meer te vertellen. De winter is ver weg en de natuur is dan ook het noorden kwijt. Dit was in de centrale gracht van de Schamperij goed te merken. De dotterbloemen stonden reeds volop in blad en een eerste bloem had reeds voorzichtig de kroonblaadjes opengevouwen onder de deugddoende zonnestralen. Normaliter komen die pas open vanaf maart en we kunnen met wat geluk genieten van deze prachtige bloemen tot in augustus.

DSC_7315.jpg

Een eerste bloem opent voorzichtig de kroonblaadjes.

Twee andere zitten klaar om weldra dit voorbeeld te volgen. - Foto: Johan Cosijn

Ik wens iedereen een goede start van het nieuwe (werk)jaar.

Vriendelijke groeten en tot binnenkort!

Johan 

22:47 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.