17-01-16

NIEUWJAARSWANDELING LOUISE-MARIE

De Werkgroep rond de Maarkebeekvallei zette op zondag 10 januari 2016 het nieuwe jaar traditiegetrouw in met een nieuwjaarswandeling. Dit jaar kozen we voor de Muziekboswandeling. We waren om 9 uur afgesproken op de parking aan de kerk van Louise-Marie, La Salettestraat in Maarkedal. We volgen de aangeduide wandeling niet helemaal en maken er een alternatief parcours van ongeveer 8 km van.

De dag er voor had het fel geregend. Laarzen zijn dus aangeraden. Maar die zondag was het droog en de zon scheen onder een staalblauwe lucht. Ideaal wandelweer dus. Meer moet dat niet zijn. We laten het verkeer achter ons en langs trage wegen belanden we al snel in het Muziekbos en lezen het infobordje bij de paalkampeerplaats. Dit zouden we eigenlijk eens moeten uitproberen. We genieten van mooie vergezichten. We verlaten het bos en zetten onze tocht verder langs het beroemde stort van Louise-Marie. Jammer dat hiervoor een vergunning werd verleend. Maar het actiecomité blijft niet bij de pakken zitten. Hopelijk kunnen ze het tij nog keren. Ongeveer halverwege de wandeling houden we even halt om de innerlijke mens te versterken. Ludo heeft een verrassing mee in zijn rugzak. We proeven van een lekkernij: huisbereide sleedoornjenever. Lekker, echt lekker. Dit smaakt naar nog...

JCO_5609.jpg

De huisbereide sleedoornjenever van Ludo is een echte lekkernij.

Foto: Johan Cosijn

Na een tweede proevertje zijn de batterijen voldoende opgeladen om het tweede deel van de wandeling aan te vatten. We bereiken de grens met Ellezelles. Net voor het naambord slaan we rechts af. We genieten ook hier weer van mooie vergezichten. Net voor we weer het bos in gaan bemerkt Ludo een buizerd die geniet van het zonnetje op een tak van een grote eik. Het is een vrij bleek exemplaar. Het verenkleed van deze roofvogel kan nogal variëren, van vrij donkerbruin tot bleek of bijna wit. Deze soort wordt door de Fransen dan ook niet zonder reden 'Buse variable' genoemd. Hij blijft een tijdje poseren voor de groep zodat iedereen hem goed te zien krijgt door de verrekijker.

JCO_5636.jpg

Een bleke buizerd geniet van het zonnetje op de onderste tak rechts, in het midden van de foto

Foto: Johan Cosijn

IMG_3055.jpg

Iedereen kan de buizerd goed bekijken - Foto: Claire Colpaert

Pas wanneer de eerste het pad naar het bos in gaat vliegt hij op en maakt een ommetje om daarna weer in de statige eik te belanden. Een mooie waarneming. Het pad in het bos klimt stilaan en wordt steiler. Op het hoogste punt wordt er gewacht om iedereen de kans te geven om bij te benen en te bekomen van de inspanning.

JCO_5647.jpg

We zijn bijna boven. De groep wacht op de achterblijvers. - Foto: Johan Cosijn

We komen het bos uit ter hoogte van de parking van de Boekzitting. Van hieruit is het niet ver meer. We dalen langs de bosrand geleidelijk aan af en bereiken na enig tijd de parking. We sloten de wandeling in stijl af en klonken met bubbels in het glas op het nieuwe jaar en genoten van de lekkere en gevarieerde hapjes. Bedankt iedereen voor jullie gewaardeerde inzet!

JCO_5658.jpg

De lekkere hapjes werden door iedereen enorm gesmaakt - Foto: Johan Cosijn  

Bij een nieuwjaarsreceptie hoort een streepje muziek. De moderne technologie is ook bij de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei niet vreemd. De muziek werkte aanstekelijk en Georges kon het dan ook niet laten om de dames uit te nodigen ten dans. Dat zorgde voor de nodige vreugde en jolijt!

JCO_5669.jpg

Georges zet de dans in - Foto: Johan Cosijn

Het was een deugddoende wandeling en een gezellige en ontspannende receptie. Zo kunnen we er weer tegen aan in 2016. We kijken er samen met jullie naar uit om er opnieuw een boeiend en leerrijk jaar van te maken!

Hartelijke groeten en tot gauw,

Johan, namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei

   

        

         

16:58 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-16

BESTE WENSEN

Beste vrienden,

namens de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei wens ik jullie een gezond, gelukkig en voorspoedig 2016!

Een jaar waarin we opnieuw willen werken aan het behoud, de bescherming en de versterking van de natuur en het milieu in de Maarkebeekvallei. We hopen hiervoor op uw gewaardeerde steun te kunnen blijven rekenen. Op regelmatige basis kunnen jullie het resultaat van onze diverse activiteiten volgen via een kort verslag.

Zo werd op zaterdag 14 november 2015 in Klein Eeckhout een amfibieënpoel gegraven op de locatie van de voormalige vispaaiplaats. De poel werd gerealiseerd in het kader van het provinciaal project 'Gestroomlijnd landschap' en werd uitgevoerd in samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA). We willen bij deze dan ook zowel de provincie Oost-Vlaanderen als het RLVA bedanken voor de vlotte en goede samenwerking.

DSC_7098.jpg

De locatie werd ter plaatse nagemeten en aangeduid door Ludo en Andy - Foto: Johan Cosijn

Tijdens de uitvoering van de werken werd nauwlettend rekening gehouden met de voorwaarden vermeld in de stedenbouwkundige vergunning. Tegen de middag was de klus, mede door het deskundige vakmanschap van de kraanman, geklaard. Het resultaat mag gezien worden.

DSC_7143.jpg

De amfibieënpoel is net klaar - Foto: Johan Cosijn

Tijdens een terreinbezoek op de laatste dag van vorig jaar zagen de conservator (Johan) en mede-conservator (Ludo) dat de poel reeds behoorlijk wat water bevatte. De waterstand doet het beste verhopen voor de amfibieën die hier tijdens de paddenoverzetactie in het vroege voorjaar een tijdelijk onderkomen zullen krijgen en waar ze hun eieren kunnen afzetten. De poel zal dienst doen als voortplantingsplaats. Binnenkort kan u hierover meer lezen.

DSC_7286.jpg

De waterstand op de laatste dag van 2015 - Foto: Johan Cosijn

Tijdens die laatste dag van vorig jaar werden ook andere deelgebieden van de Maarkebeekvallei bezocht. In de Schamperij (Horebeke) werden enkele beheeractiviteiten voor deze winter bekeken en werden enkele data afgesproken. Ook hiervan mag u hier binnenkort een kort verslag verwachten.

Dat de temperatuur tijdens de maand december van 2015 abnormaal hoog was hoef ik jullie niet meer te vertellen. De winter is ver weg en de natuur is dan ook het noorden kwijt. Dit was in de centrale gracht van de Schamperij goed te merken. De dotterbloemen stonden reeds volop in blad en een eerste bloem had reeds voorzichtig de kroonblaadjes opengevouwen onder de deugddoende zonnestralen. Normaliter komen die pas open vanaf maart en we kunnen met wat geluk genieten van deze prachtige bloemen tot in augustus.

DSC_7315.jpg

Een eerste bloem opent voorzichtig de kroonblaadjes.

Twee andere zitten klaar om weldra dit voorbeeld te volgen. - Foto: Johan Cosijn

Ik wens iedereen een goede start van het nieuwe (werk)jaar.

Vriendelijke groeten en tot binnenkort!

Johan 

22:47 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |