31-12-16

EXPEDITIE NATUURPUNT

Ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan organiseerde Natuurpunt in het weekend van 25 en 26 juni de Expeditie Natuurpunt. Dat weekend trokken 50 teams op expeditie door de Vlaamse wildernis. Te voet, per fiets of in de kano. Ze zamelden maar liefst € 131.000 in ten voordele van de Vlaamse natuur! De Werkgroep rond de Maarkebeekvallei nam ook deel aan de Expeditie: van Hasselt via Oud-Turnhout naar Mechelen. 

Onder de naam 'De Kwikkers' (naar een recent gebrouwen bier) fietsten Andy, Angelo, Ludo en Mario mee met de (vanwege de hevige stortbuien en overstroomde terreinen) nu reeds legendarische eerste Natuurpuntexpeditie. Johan en Georges begeleidden het team met een oude VW-bus (de Zubry).

We hadden hier maanden op voorhand naar uitgekeken. Voor alle zekerheid vertrokken we vrijdag in de vooravond naar de slaapplaats in Kiewit (Hasselt). De comfortabele tent werd voor de eerste keer opgesteld. Na een verkwikkende douche en een stevig ontbijt vertrokken de vier fietsers zaterdagmorgen vol goede moed aan de avonturentocht.

JCO_9847.jpg

Team 'De Kwikkers': goed uitgerust en vol energie en goede moed klaar voor de start

Foto: Johan Cosijn 

Zaterdagmiddag tussenstop in Huize Ernest Claes te Zichem. De nodige energie opdoen, sanitaire stop en de route nakijken voor de namiddagtocht. Alles verloopt naar wens!

JCO_9859.jpg

Na het middagmaal nog even de route voor de namiddag nakijken.

Foto: Johan Cosijn

Zaterdagavond, eindpunt voor de eerste dag in De Liereman, Oud-Turnhout. Avondeten en overnachting. De voorziene kampeerplek blijkt herschapen te zijn in een drassig hooiland. Georges en Johan hebben langs de Aa-beek een prachtig 'gazon' gevonden bij een riante villa. De eigenaars waren ons gunstig gezind. De zon schijnt voor een poos. Bosbeekjuffer verschijnt langs de oever van de Aa-beek tijdens het reinigen van de fietsen.

IMG_1479.jpg

Bedankt lieve mensen dat we hier onze tent mochten opslaan!

Foto: Johan Cosijn

Zondagmorgen, ontbijt in De Liereman. We maken onze picknick klaar voor onderweg. Start van de tweede dagtrip. De fietsers zijn in supervorm. De begeleiders keren terug naar de kampeerplaats, laten de tent opdrogen voor ze opgeplooid en opgeborgen wordt. Daarna proberen ze samen met de fietsers aan te komen op de middagrustplaats.

Zondagmiddag, Vorselaar, de Schapestal. De picknick wordt aangesproken. Na een deugddoend kopje koffie bij een stukje taart maken de fietsers zich klaar voor de laatste etappe: Mechelen, here we come!

Zondagavond, Muizen (Mechelen), eindhalte voor alle teams, ook voor de kajakkers en de stappers. Natuurpunt wordt 15 jaar. Er is een groot feest met diverse optredens en een lekkere BBQ voorzien. De zon en de partners zijn van de partij. Het feest kan niet meer stuk! We eindigen dit onvergetelijke weekend in de late uurtjes bij het kampvuur: er is er eentje jarig. Er wordt naar muziek geluisterd en gezongen.

Het project bracht uiteindelijk € 3.355,00 euro op! Een oprechte 'dank je wel' aan de 55 gulle schenkers! Jullie bijdrage zal goed geïnvesteerd worden voor de uitbreiding, het beheer en de bescherming van de natuur in de Maarkebeekvallei.

Bedankt ook Andy, Angelo, Georges, Ludo en Mario voor het onvergetelijke weekend! Als er volgend jaar een tweede editie komt zijn we opnieuw van de partij!

De rest van de activiteiten van 2016 verneemt u begin 2017!

Hartelijke groeten en een gezellig en leuk eindejaar,

Johan               

17:50 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-12-16

MAARKEBEEKVALLEI 2016

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

De eerste winterprik is al een paar weken achter de rug. Vrijdag 16 december 2016. Het is nu 17u en pikdonker buiten. De donkerste periode van het jaar. De winter staat voor de deur. De hoogste tijd dus voor een overzicht van de voornaamste activiteiten tijdens de voorbije maanden in de Maarkebeekvallei.

Zondag 22 mei organiseerde Natuurpunt Vlaamse Ardennen een Open Natuurtuindag. Op 5 locaties in de Vlaamse Ardennen kon je de natuur ontdekken in natuurrijke tuinen: doorlopende rondleidingen, ontdek het 'wild' in de tuinen, plantenverkoop, boekenstand, hapjes en drankjes. Voor elke wat wils dus!

In de Maarkebeekvallei stelden Georges en Diane hun natuurrijke tuin open voor het grote publiek. Ze kregen daarbij de hulp en steun van enkele leden van de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei. Het slechte weer kon hen niet weerhouden om er een geslaagde activiteit van te maken. Georges nam het publiek in kleine groepjes mee voor een rondleiding. Nadien was er gelegenheid om in de tent te genieten van een smakelijke pannenkoek en een warme kop koffie of thee. De liefhebbers konden ook proeven van een heerlijke Kwik, het bier van de Maarkebeekvallei. De opbrengst werd gestort voor de Expeditie Natuurpunt en komt ten goede aan de bescherming en de uitbreiding van de natuurgebieden in de Maarkebeekvallei. 

20160522_123427_Hokelbeke.jpg

Zicht op een deel van de tuin en het prachtige woonhuis - Foto: Ludo Bauwens

20160522_163115_Hokelbeke.jpg

Ondanks het slechte weer was de opkomst behoorlijk.

De dapperen werden beloond met een pannenkoek, een kop koffie of thee of een heerlijk Kwikbier

Foto: Ludo Bauwens

20160522_163230_Hokelbeke.jpg

De leden van de Werkgroep van de Maarkebeekvalei aan het werk. Zo kennen we ze het best.

Foto: Betty Collet

Natuur ontdekken begint in je eigen tuin. De oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen is immers veel groter dan de oppervlakte aan beschermde natuurgebieden. Door de natuur in je tuin te helpen, kan je al een groot verschil maken. We wensen jullie alvast veel succes hiermee!

Bedankt aan alle bezoekers, de helpende handen van de leden van de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei en niet in het minst Georges en Diane voor hun gastvrijheid.

Tot volgend jaar met hopelijk beter weer!

Hartelijke groeten,

Johan

               

18:22 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |