21-01-17

BESTE WENSEN

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

de voltallige werkgroep rond de Maarkebeekvallei wenst jullie allen het allerbeste voor 2017: geluk, voorspoed en bovenal een goede gezondheid! Dat we dit jaar samen opnieuw mogen genieten van mooie momenten van natuurbeleving in de prachtige natuurgebieden in de Maarkebeekvallei en ver erbuiten. We hopen jullie dit jaar opnieuw talrijk te mogen begroeten op onze activiteiten in de Maarkebeekvallei. We heten jullie van harte welkom!

Winterse groeten en tot binnenkort,

Johan namens de werkgroep rond de Maarkebeekvallei  

DSC_67170001.JPG

Winters landschap in de Maarkebeekvallei

Foto: Johan Cosijn

11:45 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

KLEIN EECKHOUT EIND 2016

Vrijdag 30 december 2016: tijdens een terreinbezoek in Klein Eeckhout op de voorlaatste dag van het jaar zagen Ludo en ik dat de poel opnieuw behoorlijk wat water bevatte. De waterstand doet het beste verhopen voor de amfibieën die hier tijdens de paddenoverzetactie in het vroege voorjaar 2017 een tijdelijk onderkomen zullen vinden en waar ze hun eieren kunnen afzetten. De poel zal dienst doen als voortplantingsplaats. De oevers zijn goed begroeid. Hierdoor is de poel goed geïntegreerd in het landschap. De spontane verjonging in de onmiddellijke omgeving van de poel zal de komende jaren goed in de gaten worden gehouden. Verwijderen van struiken en bomen in de rand van de poel moet overtollige bladval vermijden. De bosomvorming van een kaprijp populierenbos op een vervallen rabattensysteem naar elzenbroek lijkt na 5 jaar voltooid. Het resultaat is verbluffend: hoofdzakelijk zwarte els met hier en daar wilg. We zijn benieuwd naar de plantengroei in het voorjaar van 2017!

Winterse groeten,

Johan namens de werkgroep rond de Maarkebeekvallei

 

11:38 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

LAATSTE BEHEERWERKEN 2016

Tijdens de laatste zaterdagen van 2016 (10 en 17 december) werden in de Schamperij de opslag van wilgen, vlier en Gelderse roos afgezet ter voorbereiding van het kappen van de populieren begin 2017. De wilgen die vorig jaar beheerd werden als knotboom werden eveneens afgezet wegens ziekte. Het brandhout werd gestapeld en ligt klaar om op het gepaste tijdstip uitgevoerd te worden. Het kleinere takhout werd deskundig op stapels gelegd verspreid over de twee percelen. Kleine roofzoogdieren kunnen hier een veilige schuilplaats vinden. Zangvogels vinden er een veilige uitkijkpost en kunnen hier even rusten. Tijdens de werkzaamheden kwam er regelmatig een roodborst of winterkoning de nieuwe stapels inspecteren. In het voorjaar of najaar van 2017 komt in de plaats hiervan een gemengde bosrand van inheemse en standplaatsgeschikte struiken. De 7 soorten zullen in twee rijen worden aangeplant. De eerste jaren zullen de struiken in het voorjaar en najaar worden vrijgesteld tot ze stevig boven de kruidlaag uitsteken.

Op 10 december werden de beheerwerken afgesloten met bubbels en lekkere hapjes om te klinken op de verjaardag van Michel. En of het ons gesmaakt heeft! Meer hoeft dit niet te zijn om een vruchtbare en deugddoende werkdag af te sluiten. Bedankt Michel!

DSC_8735.jpg

Samen klinken op de verjaardag van Michel na een verkwikkende werkdag.

Foto: Johan Cosijn 

Zaterdag 17 december eindigden we de beheerwerkdag in het Eeckhoutbos. In de bosrand werden de zomereiken afgezet op zo'n drie meter hoogte om ze verder als knotboom te beheren. Hierdoor zullen de struiken in de bosrand minder beschaduwd worden en zullen de eventuele problemen met overwas op de akker van de aangelande landbouwer tot een minimum herleid worden. De overtollige bramenopslag in de bosrand werd eveneens manueel verwijderd. Hiermee werden de beheerwerken voor 2016 beëindigd. We kijken nieuwsgierig uit naar de resultaten volgend jaar.

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Johan namens de werkgroep rond de Maarkebeekvallei            

11:19 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |