16-03-18

PADDENOVERZETACTIE KOKERELLESTRAAT

Beste vrienden van de Maarkebeekvallei,

de nachtvorst is voorbij en stilaan stijgt de temperatuur overdag tot boven de tien graden. Regelmatig valt er een fikse regenbui uit de lucht. Dit is het sein voor de amfibieën om te ontwaken uit hun winterslaap en massaal hun voortplantingsplaatsen op te zoeken. En dat is in de Kokerellestraat in Maarke niet anders.

Voor het zesde jaar op rij gaan de buren samen met de leden van de werkgroep rond de Maarkebeekvallei op stap om zo veel mogelijk amfibieën (padden, kikkers en salamanders) van straat te plukken en ze aan de overkant van de straat naar de poel te brengen. Hier zullen ze hun eieren afzetten en zorgen voor het nageslacht en het voortbestaan van de soort.

IMG_4129.JPG

Dit koppeltje padden heeft de oversteek alvast overleefd

Foto: Johan Cosijn

De voorbije drie avonden werden ruim 200 amfibieën gered van de dood door het aanstormende verkeer. Jammer genoeg vielen er ook een aantal verkeersslachtoffers te betreuren. Met de hulp van de buren zullen we er dit voorjaar opnieuw voor zorgen om het merendeel van de amfibieën veilig naar hun voortplantingsplaats te begeleiden.

Alvast bedankt aan alle helpers om deze prachtdieren te redden van een gewisse dood. Binnenkort kunnen jullie hier lezen hoeveel schattige padden, kikkers en salamanders jullie dit jaar hebben gered. 

Met vriendelijke groeten en tot gauw,

Johan     

 

 

08:22 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-18

NIEUWJAARWANDELING IN ELLEZELLES

Voor onze nieuwjaarwandeling trokken we dit jaar de taalgrens over naar Ellezelles. Afspraak op zaterdag 27 januari op de parking in Rue des Grand Prés. Om 14u15 vertrokken we voor een niet alledaagse wandeling van zo'n 9 km in het heuvelend landschap van 'Le Pays des Collines'. Geografisch gezien is dit het landschap van de Vlaamse Ardennen dat doorloopt over de taalgrens. Misschien minder gekend, maar daarom niet minder mooi.

JCO_8581.JPG

Het heuvelend landschap van Le Pays des Colines

Foto: Johan Cosijn

Dankzij de goede voorbereiding van Ludo verliep de wandeling vlot, ondanks een paar modderige stroken. Laarzen was inderdaad een goede keuze, maar de wandelschoenen overleefden het ook.

JCO_8588.JPG

Steile, modderige bospaadjes zijn een vaste waarde tijdens de wandeling

Foto: Johan Cosijn

Halverwege het parcours was er een tussenstop voorzien waar we met genoegen konden proeven van de zelfgemaakte aperitief van Bart. En of het ons gesmaakt heeft!

JCO_8634.JPG

Het zelfgemaakte aperitief deed deugd en gaf ons de nodige kracht om het tweede deel van de wandeling aan te vatten

Foto: Johan Cosijn  

Tijdens de receptie achteraf op de parking genoten we van de lekkere hapjes en drankjes die Michel en Claire hadden meegebracht. Andy kon ons net op tijd vervoegen na zijn cursusdag. Het deed ons allen deugd om samen het glas te heffen op het nieuwe jaar. Maar we kijken alvast uit naar een verwarmde locatie voor de receptie na de nieuwjaarwandeling van volgend jaar, want bitter koud was het er wel.

JCO_8650.JPG

Na de deugddoende wandeling genieten we van de lekkere hapjes en drankjes

Foto: Johan Cosijn

Sommigen stelden voor om tijdens het zomerseizoen opnieuw een wandeling te organiseren. We bekijken de mogelijkheden. Wordt vervolgd dus.

We genoten opnieuw van een geslaagde activiteit. Hartelijk dank aan Ludo voor het uitstippelen van de wandeling in Ellezelles, Bart voor het deugddoende aperitief en Claire en Michel voor de lekkere hapjes en drankjes. En alle anderen natuurlijk voor hun warme aanwezigheid.

Vriendelijke groeten en tot binnenkort,

Johan                

16:44 Gepost door Johan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |